vestnik

Srbska Karavana kulture v Lendavi

Jože Gabor, 13. 6. 2021
Jože Gabor
Srbska Karavana kulture v Lendavi
Aktualno

Na letnem odru lendavske gledališke in koncertne dvorane so se na glasbenem večeru predstavili udeleženci srbske Karavane kulture, ki junija potujejo po Evropi in nastopajo s šansoni, etno džezom in srbskimi ljudskimi pesmimi.

Vodi jih džez in etno džez glasbenik Petar Gojković (klarinet, vokal), ki živi in nastopa v džez kvartetu v Parizu, veliko pa nastopa tudi v rodni Srbiji in v drugih državah. V Lendavi je njegovo igranje in petje spremljal harmonikar Ratislav Blagojević, s katerim sta izvedla priredbe znanih francoskih in srbskih skladb. Srbske ljudske pesmi je zapela pevska skupina Gledanice, ki jih vodi in spremlja z igranjem harmonike Ratislav Blagojević. S francoskimi in srbskimi šansoni ter srbskimi starogradskimi skladbami pa je nastopil Loran Prokopić.

srbska-karavana
Jože Gabor
Srbska Karavana kulture v Lendavi

Karavano kulture organizirajo v okviru tradicionalne manifestacije Dnevi Srbije in srbske kulture, ki se dogajajo po mnogih krajih Evrope, pravi Petar Gojković. Pred glasbenim večerom v Lendavi so v okviru karavana na začetku poti nastopili v Beograda, sedaj pa jih bo pot vodila še do Dunaja, Linza, Stuttgarta, Pariza, Cannesa, Ženeva in drugih mest. Tako bodo nastopali v šestih evropskih državah in v petnajstih mestih. V okviru karavane bo nastop v Lendavi njihov edini nastop v Sloveniji. Tako po Evropi predstavljajo srbsko glasbeno kulturo, obenem pa tudi poudarjajo njeno povezanost z ostalo Evropo. Med nastopi pa predstavljajo tudi srbsko poezijo. Potujejo z avtobusom, nastopali pa bodo skoraj vsak dan, tako, da se bodo koncem junija že vrnili v Beograd. Tako bo po sobotnem nastopu v Lendavi v nedeljo in ponedeljek že nastop na Dunaju. Na poti pa se jim bodo pridružili še drugi srbski glasbeniki.

srbska-karavana
Jože Gabor
Srbska Karavana kulture v Lendavi

V Lendavo so prišli na povabilu Kulturnega in turističnega društva Lendava – Novi Sad, ki ima sedež v Lendavi, predseduje pa mu Zlatka Frajzman - Pupa. Pri izvedbi dogodka pa sta sodelovala še Knjižnica – kulturni center Lendava in občina Lendava.
srbska-karavana lendava koncert