vestnik

(ŠRC FAZANERIJA) Mestna občina pričela s prostorskim umeščanjem 26-milijonskega projekta

Rok Šavel, 27. 11. 2021
Rok Šavel
Mestna občina Murska Sobota je pričela s prostorskim načrtovanjem za projekt ŠRC Fazanerija.
Aktualno

Prvi koraki za posodobitev stadiona Fazanerija in za gradnjo pomožnih igrišč Mure.

Soboška občina obvešča zainteresirano javnost o sodelovanju pri oblikovanju izhodišč za pripravo Občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN) za enoto urejanja prostora SO 53 - Športno rekreacijski center Fazanerija.

Spomnimo, gre za projekt, ki naj bi po prvih ocenah bil vreden 26 milijonov evrov, zajema pa oba športna objekta, mestni stadion in mestno kopališče s pokritim plavalnim bazenom ter druge potrebne ureditve na tem območju.


Kaj vse se načrtuje


Kot izhaja iz osnutka izhodišč, ki so ga za mestno občino pripravili v družbi ZEU, se s prostorskim aktom konkretno načrtuje dogradnja nogometnega stadiona, rekonstrukcija oziroma gradnja parkirišč ob nogometnem stadionu, rekonstrukcija dela Razlagove ulice oziroma dostopne ceste do stadiona, gradnja pomožnih nogometnih igrišč, rekonstrukcija oziroma dogradnja kopališča na prostem, gradnja večnamenske športne stavbe in gradnja adrenaliskega parka.

oppnfazanerija
MOMS
Tako naj bi bili objekti umeščeni v prostor.

Ambiciozen projekt je bil že lani uvrščen na seznam pomembnih investicij, ki jih bo spodbujala vlada po epidemiji, ravno tako pa lahko projekt najdemo v predlogu Regionalnega razvojnega programa za Pomurje 2021-2027. Soboška občina se namreč tako velikega projekta ne more lotiti sama, zato računa na evropska sredstva in druge vire financiranja, a iskanje resnejših investicijskih partnerjev bo napočilo šele po sprejetju prostorskega akta.


Bo vodovarstveno območje ovira?


Težavo pri izvedbi projekta bi lahko predstavljalo dejstvo, da gre za vodovarstveno območje, kjer večji posegi načeloma niso dovoljeni, zato občina v naslednji fazi pričakuje tudi mnenja nosilnih organov in institucij, pa tudi, če je potrebna presoja vplivov na okolje, kar bi seveda postopek sprejemanja prostorskega akta znatno podaljšalo. Ob tem so že pred časom v mestni občini naložili javnemu podjetju Pomurski vodovod sistema B, da prične iskati nove vodne vire, ki bi nadomestili obstoječe v Fazaneriji, s čimer to območje več ne bi bilo podvrženo strogim pogojem, ki veljajo za vodovarstvena območja.

Na potrebo po posodobitvi stadiona in gradnji pomožnih igrišč že vseskozi opozarja tudi vodstvo soboškega prvoligaša, še posebej ob dejstvu, da je Mura morala zaradi neizpolnjevanja Uefinih standardov domače tekme Konferenčne lige igrati v mariborskem Ljudskem vrtu. Na to je nazadnje javno opozoril pred zgodovinsko tekmo, ko so črno-beli premagali angleški Tottenham, tudi sam predsednik kluba Robert Kuzmič.

Mestna občina do 6. decembra zbira predloge in pripombe na javno objavljena izhodišča za pripravo OPPN, med tem pa bo čakala tudi na mnenja in smernice, ki bodo dejansko določile možnost izvedbe projekta in njegovo časovnico. Izvedba del je sicer predvidena fazno, od 2022 do 2027.

šrc-fazanerija mestna-občina-murska-sobota prostorski-akt nš-mura fazanerija