vestnik

Srčni črno-beli, nemočni vijoličasti

Tomo Köleš, 30. 9. 2018
Aleš Cipot
Murin Luka Bobičanec je ravno proti vodilnemu Mariboru dosegel svoj prvi zadetek v prvi ligi.
Aktualno

Mura je poskrbela za prvi poraz Maribora v sezoni in po seriji treh neuspehov dosegla zasluženo visoko zmago

Malce za šalo bi lahko dejali, da so navijači Mure po nogometnem prazniku v razprodani in bučni Fazaneriji ob velikem veselju tudi nekoliko zmedeni, saj jim po dosedanjih predstavah ni več jasno, ali se njihovi ljubljenci borijo za naslov prvaka ali za obstanek v prvi ligi. Z moštvi z zgornjega dela lestvice namreč igrajo odlično, zelo pa trpijo v dvobojih s tistimi s spodnjega dela.
Mura – Maribor 4:1 (2:0)
Mestni stadion Fazanerija Murska Sobota, gledalcev 5000, sodnik: Nejc Kajtazović (Kranj) 7.
Strelci: 1:0 Lorbek (v 9. minuti), 2:0 Boškovič (38.), 3:0 Kouter (66.), 3:1 Santos (85.), 4:1 Bobičanec (90.).
MURA: Obradovič 7, Boškovič 8, Kozar 7, Bobičanec 8 (od 91. Horvat -), Maruško 8, Kouter 8, Kous 7,5, Sirk 6,5 (od 92. Perčić -), Lorbek 8, Karničnik 6,5 (od 85. Rebernik 6,5), Šturm 6,5.
MARIBOR: Handanović 6, Klinar 6, Vrhovec 5,5 (od 46. Santos 7), Hotić 6, Zahović 5,5, Vršič 5,5 (od 62. Tavares 6,5), Dervišević 6, Kolmanič 5,5, Mlakar 5,5 (od 72. Mešanović 6,5), Ivković 6, Uskoković 6.
Rumeni kartoni: Sirk, Bobičanec; Vrhovec, Santos; igralec tekme: Luka Bobičanec (Mura).


Proti vodilnemu Mariboru so črno-beli ponovili fantastično igro s srečanja z Domžalami (5:1), le da je tokrat veliko igralcev Mure po srčnosti, borbi in volji šlo še čez svoje skrajne meje. Serija treh zaporednih porazov je bila tako pozabljena s presenetljivo, a popolnoma zasluženo veliko zmago.
Čeprav so imeli vijoličasti večjo posest žoge, so bili črno-beli pred izjemno kuliso nevarnejši, hitrejši, konkretnejši ter neprimerno bolj motivirani in željni zmage. Kdo bo tokrat boljši, so pokazali že v deveti minuti, ko je Žan Kolmanič po nepotrebnem poslal žogo nazaj in Muri podaril kot. Tega je z desne strani najprej izvajal Luka Bobičanec, odbitek gostujočih branilcev pa je Bobičanec še enkrat poslal na drugo stran, kjer je Nik Lorbek z glavo najprej zadel vratnico, od te pa se je žoga odbila v mrežo.


V 38. minuti je Amir Dervišević igral z roko pred svojim kazenskim prostorom, po prostem strelu Bobičanca je Jasmin Handanović poslal žogo v vratnico, na pravem mestu pa je bil Aleksandar Boškovič, ki je zadel za 2:0. "Tokrat smo res igrali zelo slabo in Mura je zasluženo slavila. Morda je dobro, da smo dobili takšno zaušnico, da se spustimo na realna tla. Ravno zato bomo že v naslednjem srečanju spet pokazali tisti pravi Maribor," je ocenil Dervišević.


Drugi polčas je hitro postregel z novimi razburjenji. Že v 54. minuti bi lahko Rok Sirk dosegel tretji zadetek za domače, vendar je po hitri akciji Karničnika in Nina Koutra žogo iz neposredne bližine poslal prek praznih vrat. Njegovo napako je v 66. minuti popravil Kouter, ko je po podaji Žige Kousa neovirano z glavo zadel mrežo gostov. Že na začetku te akcije se je po strelu Sirka in odbijanju Handanovića zdelo, da je žoga prečkala golovo črto s celotnim obsegom, kar je potrdil tudi počasni posnetek.
Pri Mariboru, ki je skupno sprožil le štiri strele v okvir vrat (Mura pa devet), so bili še najbolj nevarni igralci, ki so vstopili v igro v drugem polčasu. Med njimi je bil najboljši Brazilec Felipe Santos, ki je v 85. minuti neubranljivo zadel z roba kazenskega prostora. Vendar se gostitelji niso pustili zmesti in so do konca nadaljevali v istem tempu. V 90. minuti je po prestreženi žogi Kouter zbral še zadnje atome moči ter prodrl po desni strani in zaposlil Bobičanca, ta pa je z merjenim strelom končno dosegel svoj prvi zadetek v prvenstvu, kar je izjemno spodbudna novica za tabor črno-belih. To je bila pika na i k visoki zmagi Mure.


"Bili smo dobro pripravljeni in na krilih naše publike pokazali svoje kvalitete ter prišli do visoke zmage,"je bil zadovoljen trener Mure Ante Šimundža. "Končno smo vsi doživeli, kaj pomeni zmaga v takšnem derbiju," pa je bil vesel domači kapetan Alen Kozar.

NK Maribor NK Mura amir dervišević Darko Milanič Ante Šimundža Luka Bobičanec