vestnik

Stroka predlaga popolno zaprtje države

Vestnik, 28. 3. 2021
STA
Mateja Logar in Janez Poklukar
Aktualno

Na povabilo predsednika republike so se danes znova sestali predstavniki nekaterih strank in svetovalne skupine na temo ukrepov za zajezitev epidemije koronavirusa. Po javnem posvetu bo končno odločitev sprejela vlada.

Minister za zdravje Janes Poklukar je predstavil stanje v državi. Po njegovih besedah podatki kažejo jasno nakazan tretji val epidemije, v katerega gre celotna Evropa in z njo svet. "Slovenija ni osamljen otok, to kažejo številke, vidimo pozitiven trend," je dejal.

Kot je izpostavil, narašča prisotnost virusa v odpadnih vodah in doslej je to vedno nakazovalo tudi na porast okužb. Med kraji, kjer se to pojavlja zadnje dni, je izpostavil Velenje, Celje in Maribor. Težava je angleška različica virusa, ki bo po njegovih besedah izpodrinila aktualni sev, kar pomeni več hospitaliziranih in okuženih. Zaenkrat ni dokazov, da bi imel ta virus višjo smrtnost, ima pa lahko več mlajših težji potek bolezni. Delež angleške različice virusa je namreč v zadnjem tednu znašal 34-odstotkov.  Poklukar je  pozval k ukrepanju, saj se bomo sicer znašli v precejšnjih težavah. Število hospitaliziranih v enotah intenzivne nege bi lahko doseglo tudi 250 pacientov, česar doslej še nismo imeli.

Gibanje omejeno na regije, šolanje na daljavo

Strokovna skupina, ki jo vodi Mateja Logar, predlaga začasno popolno zaprtje države od 1. do 11. aprila. "Po tem pa sledijo ukrepi po vladnem semaforju, ki ga bomo tudi dopolnili," je pojasnila Logarjeva.

Gibanje bi omejili na regije, v tem času bi zaprli tudi šole. Druženje dveh gospodinjstev izven regije oziroma pet ljudi z otroki bo mogoče na velikonočno nedeljo. Javni promet bi deloval po prazničnem razporedu, prav tako želijo, da se v tem času dela od doma oziroma koristi letni dopust. V nasprotnem primeru potrebuje delavec potrdilo delodajalca, da je na delovnem mestu nepogrešljiv. 

borut-pahor srečanje poslanske-skupine
Kaj zdaj berejo drugi