vestnik

Srečanje s pisateljem, ki podira rekorde

BESEDILO A. Nana Rituper Rodež, 24. 4. 2019
fotografija A. Nana Rituper Rodež
Tadej Golob in Jedrt Jež Furlan v PIŠK Murska Sobota
Aktualno

Noč knjige so v Pokrajinski in študijski knjižnici preživeli s Tadejem Golobom, pisateljem, novinarjem in alpinistom, tudi kresnikovim nagrajencem. Piše bibliografije, romane, tudi kriminalne romane, na njegove knjige pa se v knjižnicah čaka dlje kot na specialistični pregled pri zdravniku.

54a63b238631b6b312da1677464c36cf
fotografija A. Nana Rituper Rodež
Noč knjige v PIŠK Murska Sobota.


Ravno včeraj je pisatelj izvedel, da je strokovna komisija njegov zadnji roman Leninov park uvrstila med deset finalistov za nagrado kresnik, nagrado za najboljši slovenski roman. Prvega kresnika pa je dobil za roman Svinjske nogice. Moderatorko Jedrt Jež Furlan, ki se je z njim pogovarjala, pa je zanimalo, kako ustvarja in piše, kako zaživijo njegove zgodbe in s čim prepriča svoje bralce.
{

d7cfdc852b321da63904083e690f976b
fotografija A. Nana Rituper Rodež
Noč knjige v PIŠK Murska Sobota.


Ob novici, da je roman Leninov park med nominiranci za kresnika, ni pokazal prav posebne evforije. Saj se po tem, ko dobiš nagrado nič kaj usodnega ne zgodi, pravi. "Vsaka nagrada te potreplja po ramenu, dobiš zunanjo potrditev, da znaš pisati. Itak pa se ob pisanju boriš z nasprotujočimi čustvi, po eni strani tistih, ki ti kvarijo veselje, in tem, da si do svojega pisanja preveč samokritičen. Je pa fajn, ko dobiš nagrado."

b323975a746276e449d9606f6c4501ea
fotografija A. Nana Rituper Rodež
Tadej Golob in Jedrt Jež Furlan.


Golob je napisal tudi nekaj bibliografij, med drugim o košarkarju Petru Vilfanu, igralki Mileni Zupančič, odvetniku Petru Čeferinu in političarki Alenki Bratuš. Bralce je v zadnjem času osvojil tudi s svojimi kriminalnimi romani. Prvi je bil Jezero, ki je podrl vse slovenske rekorde in bil leta 2017 najbolj prodajana knjiga v Sloveniji. Glavni kriminalist pa svoje delo opravlja tudi v nadaljevanju zgodbe v romanu Leninov park. Ta roman je tudi portret najbolj perečih podob, oseb in stanj v Republiki Sloveniji. Ali kot pravi Golob: "Živimo v časih, ko ti, če imaš veze in denar, nihče nič ne more. Pisatelji pa lahko kaj naredi."


Več v Vestniku.

fotografija A. Nana Rituper Rodež
Tadej Golob in Jedrt Jež Furlan v PIŠK Murska Sobota.
tadej golob Jedrt Jež Furlan Noč knjige