vestnik

Srečanje vernikov v Beltincih. Župan Virag: Nič ni bolj pomembno kot iskren odnos do svoje občine in svoje domovine

Vestnik.si, 24. 2. 2022
Majda Horvat
Po obnovi notranjosti cerkve v Beltincih je obnova potrebna tudi zunaj
Aktualno

Škofje so na 125. redni seji Slovenske škofovske Konference (SŠK) 6. septembra 2021 murskosoboškega škofa Petra Štumpfa imenovali za voditelja koordinacije.

Škofija Murska Sobota pripravlja tradicionalno srečanja vernikov iz Slovenije in Hrvaške, ki pa se ga bodo letos prvič udeležili tudi verniki iz Madžarske. Srečanje bo potekalo 8. oktobra v Beltincih, škofje pa so na 125. redni seji Slovenske škofovske Konference (SŠK) 6. septembra 2021 murskosoboškega škofa Petra Štumpfa imenovali za voditelja koordinacije.

Srečanje vernikov že vzbuja pozornost. Kajti ob verski podlagi in čaščenju  sv. Ladislava, kateremu je posvečena župnijska cerkev v Beltincih, je v srečanje nedvomno močno vpeta tudi madžarska država. Dejstvo je, da madžarska država doma in širše močno podpira delovanje katoliške Cerkve, tudi finančno, prav tako namenja precej denarja za obnovo sakralnih objektov, in na enak način deluje tudi navzven na območju v Karpatskem bazenu.

beltincicerkev3
Majda Horvat
Cerkev sv. Ladislava v Beltincih

Prav zato je mogoče pričakovati, da bo Madžarska, tudi zaradi srečanja vernikov treh držav v Beltincih, zagotovila denar za nadaljnjo obnovo župnijske cerkve v Beltincih. Morda še  za župnijsko cerkev v Turnišču, kjer je na eni od poslikav iz konca 14. stoletja upodobljen prizor madžarskega kralja Ladislava. Ta je v 11. stoletju vodil Madžare, da so premagali Kumane, in v zahvalo je dal sezidati cerkev.

Informacije v zvezi z organizacijo srečanja smo iskali na murskosoboški škofiji, kakor tudi na SŠK. Vprašali smo tudi, kako je sploh prišlo do odločitve, da bo srečanje vernikov prav v Beltincih. Prej bi pričakovali, da bi se verniki iz treh držav srečali v Lendavi, kjer živijo skupaj Slovenci, Madžari in Hrvati. Odzval se je le Aljaž Baša, koordinatorja srečanja in nam sporočil, da bodo dogodek srečanja vernikov predstavili na tiskovni konferenci, ki bo sklicana po 16. marcu. 

DSC_0146
Rok Šavel
Marko Virag, župan Občine Beltinci

Virag: Nič ni bolj pomembno kot iskren odnos do svoje občine in svoje domovine 

Čeprav je od sprejete odločitve na SŠK, da bo koordinator srečanja vernikov murskosoboški škof Peter Štumpf, minilo že pol leta, Občina Beltinci uradno z izvedbo dogodka, na katerem naj bi se zbralo več tisoč ljudi, ni seznanjena. "Po neuradnih informacijah naj bi bil v pripravi dogodek večjega obsega. Zato bi kot župan pričakoval, da sem obveščen o dogodkih, ki imajo širšo družbeno dimenzijo. Še posebej zanimivo je, da bi se naj to dogajalo na zgodovinskem mestu v naši občini, na rojstnem kraju Prekmurja kot dela Slovenije. Nič ni bolj pomembno kot iskren odnos do svoje občine in svoje domovine. Zato pričakujem, da bodo organizatorji poskrbeli za pravočasno informiranje naše lokalne skupnosti," je  izjavil župan Marko Virag.

srečanje-vernikov beltinci škofija
Kaj zdaj berejo drugi