vestnik

(FOTO) Srečanje veteranov vojne za Slovenijo v Turnišču

Jože Gabor, 10. 10. 2020
Jože Gabor
Srečanje veteranov vojne za Slovenijo v Turnišču
Aktualno

Na srečanju veteranov vojne za Slovenijo pri Osnovni šoli Turnišče so s prireditvijo obeležili tridesetletnico Manevrske strukture narodne zaščite in tridesetletnico zadržanja orožja Teritorialne obrambe.

Na prireditvi so podelili priznanja najboljšim avtorjem del, ki so prispela na literarni natečaj z naslovom Spominska obeležja pripovedujejo, v katerem so sodelovali osnovnošolci in srednješolci. Natečaj je razpisala koordinacija domoljubnih in veteranskih organizacij Pomurja. V kulturnem programu so nastopili člani Orkestra slovenske policije in vokalna solistka Nina Dominko, ki jo je na kitari spremljal Danilo Dominko. Slavnostni govornik na prireditvi je bil predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo Ladislav Lipič.

vojna-za-slovenijo, veterani
Jože Gabor
Srečanje veteranov vojne za Slovenijo v Turnišču

Obiskovalce prireditve je najprej pozdravil župan občine Turnišče Borut Horvat, ki je spomnil, da so v sosednji stavbi, skladišču tovarne Planike, shranili orožje iz skladišč Teritorialne obrambe, ki so ga potem uporabili za obrambo domovine. Obiskovalce sta nagovorila še predsednik Območnega združenje veteranov vojne za Slovenijo Lendava Ljubo Dražnik in predsednik Policijskega veteranskega društva Sever Pomurje Drago Ribaš. Spomnila sta na dogodke pred tridesetimi leti, ko je šestnajst slovenskih občinskih štabov teritorialne obrambe zadržalo orožje in jih ni oddalo v skladišča Jugoslovanske ljudske armade, kot jim je bilo ukazano. Med njimi je bila tudi teritorialna obramba v občini Lendava, ki to ni naredila kljub velikim pritiskom in tveganju.

vojna-za-slovenijo, veterani
Jože Gabor
Srečanje veteranov vojne za Slovenijo v Turnišču

Predsednik ZVVS Ladislav Lipič je poudaril pomen ohranjanja spomina na čas osamosvajanja Slovenije, na tiste dni, ki so zgodovinsko izredno pomembni. Maja leta 1990 so štabi teritorialne obrambe po vsej Sloveniji dobili ukaz, da oddajo orožje v skladišča Jugoslovanske ljudske armade. Nekateri so oddali, šestnajst pa jih ni oddalo. Zadržali in skrili so več kot 22 tisoč kosov orožja in več kot pet milijonov kosov streliva. Zato so mnogi bili prizadeti in razočarani, ko so pred leti poslušali izjave, da je bila teritorialna obramba razorožene. To je prizadelo marsikoga od tistih, ki so to orožje skrivali po tajnih skladiščih, kar je bilo pogumno in tvegano dejanje. Po Sloveniji je bilo čez petsto skrivališč tega orožja. Spomnil je tudi na aktivnosti Manevrske strukture narodne zaščite, ki je bila tako organizirana, da je povezovala po vsej Sloveniji milico, teritorialno obrambo, delavce, civilna društva in druge. Imela je zelo pomembno vlogo pri osamosvajanju Slovenije.

veterani vojna-za-slovenijo