vestnik

Shod proti covidnim ukrepom tokrat minil brez izgredov

Vestnik, 22. 9. 2021
Bobo
Protest proti PCT na Trgu republike v Ljubljani.
Aktualno

V središču Ljubljane se je v sredo popoldan zbralo več tisoč protestnikov, ki so nasprotovali vladnim protikoronskim ukrepom. Tudi tokrat so v ospredju zahteve po umiku omejevalnih ukrepov in nasprotovanje oblastem, ki so po mnenju nekaterih govorcev ugrabile državo.

Na protestu so bili znova kritični do vlade in aktualnega sklica državnega zbora, znova pa je bilo slišati tudi nekaj tistih, ki ne verjamejo, da novi koronavirus sploh obstaja, pa tudi tistih, ki verjamejo v škodljivost cepiv. Ocenili so, da je cepljenje proti covidu-19 v resnici že zdaj prisilno in da cepljenje in testiranje ne bosta rešila koronske krize. Na argumente, da naj bi se cepili iz solidarnosti do ranljivih skupin, pa je bilo slišati oceno, da gre za lažno solidarost. Med soorganizatorji shoda je znova stranka Resni.ca, tudi tokrat je na shodu spregovoril njen predsednik Zoran Stevanović.

Shod je neprijavljen, zato za varovanje skrbi policija. V primerjavi z minulo sredo je okrepila varovanje in povečala število policistov. Trg je ograjen, poslopje DZ pa so izpraznili že pred shodom. Minuli teden je namreč podoben shod, na katerega so vabile iste skupine, sprva potekal mirno, zvečer pa so izbruhnili izgredi, v katerih je bilo poškodovanih več ljudi, nastala je tudi škoda na poslopju DZ in javnih površinah. 

protest pct anticepilci trg republike zoran stevanovic bobo
Bobo
Protest proti PCT na Trgu republike v Ljubljani.

Epidemiološka slika v državi je še vedno slaba. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v državi trenutno 13.743 aktivnih primerov okužbe, sedemdnevno povprečje pa znaša 1001. V bolnišnicah po vladnih podatkih zdravijo 384 covidnih bolnikov, 105 na intenzivnih oddelkih. V torek je umrlo deset bolnikov s potrjeno okužbo, kar je največ v enem dnevu po 27. aprilu.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je pri nas po podatkih vlade cepljenih 1.098.386 ljudi oziroma 52 odstotkov. Z vsemi odmerki cepiva pa je bilo cepljenih 973.970 oseb oziroma 46 odstotkov celotne populacije.

protest pct anticepilci trg republike zoran stevanovic bobo
Bobo
Protest proti PCT na Trgu republike v Ljubljani.

protest
Bobo
Shod proti pogoju PCT v Ljubljani. Fotografija je simbolična.

protest-ljubljana pct-pogoj