vestnik

Stanislavu Čičku najvišje čebelarsko priznanje Antona Janše

Jože Žerdin, 3. 9. 2019
Jože Žerdin
Čebelarska zveza Slovenije mu je za dolgoletno delo na tem področju podelila odlikovanje Antona Janše I. stopnje.
Aktualno

Stanislav Čiček je za svoje delo in zasluge na področju čebelarstva prejel najvišje priznanje.

Med pomembne pomurske čebelarje sodi Stanislav Čiček iz Ivancev, ki se s čebelarstvom ukvarja že 35 let. Čebelarska zveza Slovenije mu je za dolgoletno delo na tem področju podelila odlikovanje Antona Janše I. stopnje, in sicer za posebne zasluge; dvig slovenskega čebelarstva in razvoja. Sogovornik namreč že 30 let predseduje Čebelarski družini Moravske Toplice in je aktiven član upravnega odbora Čebelarske zveze društev Pomurja. Deset let pa je vzrejal matice in bil čebelarski preglednik.

stanislav-čiček, čebelarstvo
Jože Žerdin
Čebelarska zveza Slovenije mu je za dolgoletno delo na tem področju podelila odlikovanje Antona Janše I. stopnje.

Kot pravi, mu je priznanje vlilo novega elana. »Volje ne manjka. Rad skrbim za čebele in predelujem med. Odslej se jim bom pa še bolj posvečal,« pove Čiček. Veselilo bi ga, da se v čebelarske vrste vključi čim več mladih, Evropsko unijo pa medtem poziva, naj prepozna kranjsko sivko, preden izumre.

Slaba letina kroji usodo čebelarjev

Čiček ima v posesti 170 čebeljih družin in ugotavlja, da tako slabe letine medu že dolgo ni bilo. Glavna vzroka pa vidi v hitrih vremenskih spremembah in nihanju temperatur. »Čebele zaradi deževja in nizkih temperatur že spomladi niso imele paše,« opiše. Neugodno vreme naj bi po njegovih ocenah odneslo 15 odstotkov letine medu.

čebelarstvo stanislav-čiček priznanje-antona-janše