vestnik

Stanko Kristl praznoval 100 let

M. Ha., 4. 2. 2022
Marina Vrbnjak
Stanko Kristl je leta 2018 prejel taborsko plaketo Občine Ljutomer.
Aktualno

Gre za enega najvidnejših slovenskih arhitektov.

Arhitekt, urbanist in oblikovalec Stanko Kristl, rojen v Ljutomeru, je pred nekaj dnevi praznoval 100. rojstni dan.
Kristl je maturiral na mariborski gimnaziji leta 1945, na oddelku za arhitekturo Univerze v Ljubljani pa je diplomiral leta 1954. "Njegova izjemna dela, kot so stanovanjski blok Prule na Prijateljevi ulici v Ljubljani, atrijske hiše na Borsetovi ulici v Ljubljani, trgovsko-stanovanjski blok na Šeleški ulici v Velenju, Osnovna šola dr. Franceta Prešerna v Kranju, vrtec Mladi rod na Črtomirovi ulici v Ljubljani, Splošna bolnišnica v Izoli in Diagnostično-terapevtsko-servisni objekti UKC Ljubljana, so ob svojem nastanku vznemirjala tako domačo kot mednarodno javnost – in tako je še danes," so zapisali v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO), kjer so pred petimi leti, leta 2017, pripravili obsežno monografsko razstavo z naslovom Stanko Kristl, arhitekt. 

Splošna bolnišnica Izola
STA
Med Kristlovimi deli je tudi objekt Splošne bolnišnice Izola.

Leta 1980 je bil imenovan za izrednega profesorja za področje družbene in stanovanjske zgradbe, leta 1981 promoviran za doktorja arhitekturnih znanosti, leta 1982 pa je začel poučevati na Fakulteti za arhitekturo, gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani. Leta 1986 je bil izvoljen za rednega profesorja, predaval pa je do leta 1993. Med letoma 1996 in 2007 je predaval na Oddelku za krajinsko arhitekturo Biotehnične fakultete Univerze v Ljubljani. Od leta 2011 je tudi redni član SAZU.
Stanko Kristl je prejemnik številnih nagrad in priznanj, med drugim mu je županja Občine Ljutomer Olga Karba leta 2018 ob 150-letnici prvega slovenskega tabora podelila plaketo 1. slovenskega tabora.
stanko-kristl 100-let občina-ljutomer arhitekt