vestnik

(DOM STAREJŠIH LENDAVA) Stanovalce preselili v Zdravilišče Radenci

Majda Horvat, 16. 7. 2022
Majda Horvat
Goran Kuzma, direktor Doma starejših Lendava: "Stanovalce je priložnost, da se lahko preselijo in da tako pomagajo pri sami prenovi, zelo razveselila." Foto Majda Horvat
Aktualno

Obnova doma bo trajala leto dni, po njej le eno- in dvoposteljne sobe – Vsi so zadovoljni s selitvijo v hotel.

V Zdravilišče Radenci je v torek prišla zadnja skupina od skupaj 68 stanovalcev Doma starejših Lendava, ki bodo v hotelu Izvir Medico prebivali približno eno leto. Toliko časa bo namreč trajala obnova doma v Lendavi. Dom starejših Lendava je namreč za obnovo sob, ki predstavljajo približno dve tretjini vseh površin doma, na razpisu ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pridobil dobre štiri milijone evrov sredstev.



Obnovili bodo vse sobe, v katerih so dve, tri ter v eni štiri postelje, ter jih spremenili v eno- in dvoposteljne s sanitarijami. Objekt je bil namreč zgrajen leta 1994, ko so veljali še drugačni standardi, obnova pa bo zajela tudi nekaj drugih izboljšav. Med drugim bodo zagotovili, da bodo postelje lahko preprosto peljali iz sobe v sobo in jih zaposlenim več ne bo treba obračati in dvigovati. »Pred nami je velik zalogaj, saj bo treba preveriti številne podrobnosti, da bo bivanje starejših prijetnejše in delo zaposlenih lažje,« je povedal Goran Kuzma, direktor Doma starejših Lendava.

Obnovitvena dela bo izvajalo podjetje Pomgrad, ponudbena cena pa za dobra dva odstotka presega znesek odobrenih državnih sredstev. Glede na trenutne razmere in rast cen materialov ter pomanjkanje delovne sile je to, tako Kuzma, zelo dobra ponudbena cena, ki je fiksna. »Upam, da bomo lahko pri tem ostali do konca izvedbe. Veseli nas tudi, da smo dobili domačega izvajalca z izkušnjami pri obnovi domov.«

Obnova se je že začela, in sicer s pripravo na začetek rušenja, kar bodo začeli izvajati v naslednjih dneh, gradbinci pa pripravljajo tudi površino za odlaganje in skladiščenje materialov. Dela morajo biti končana do konca junija prihodnje leto. Gre za kratek rok, kar bo terjalo skrbno načrtovanje in usklajeno delo. Dela bodo namreč obsežna tudi zaradi zamenjave vseh inštalacij.



Nadomestne prostore našli šele v enajstem poskusu

Konec lanskega leta in takoj po informaciji o uspešni prijavi na razpis je dom začel iskati ustrezne nadomestne prostore, ki bi lahko sprejeli približno polovico stanovalcev doma oziroma vse, ki bivajo v sobah, ki jih bodo obnavljali. To jim je uspelo šele aprila, in sicer v enajstem poskusu. V Zdravilišču Radenci so našli pravega sogovornika, ki je lahko ponudil namestitev za vse stanovalce.



»Veseli nas, da smo namestitev našli relativno blizu in za vseh 68 stanovalcev. Večina jih je v eno-, nekaj pa tudi v dvoposteljnih sobah, kar je ustrezno tudi v primeru morebitnega širjenja okužb. Prostori so lepi in prijetni, umestitev hotela pa je zelo primerna, saj je ob zdravilišču in številnih sprehajalnih poteh. Stanovalce je priložnost, da se lahko preselijo in da tako pomagajo pri sami prenovi, zelo razveselila,« je še povedal direktor.

Dobro so to sprejeli tudi svojci. Skupaj s stanovalci so preselili še vse njihove osebne stvari in postelje, po želji stanovalca pa tudi kak kos pohištva. Pri selitvi so upoštevali tudi omejitve svojcev, ki nimajo lastnega prevoza, da bi lahko prihajali v Radence na obisk, zamenjava stanovalcev med lokacijama pa bo glede na prostorske možnosti omogočena tudi v prihodnje. V Lendavi namreč ostaja 68 stanovalcev, kajti prostori gospodinjskih skupnosti so bili zgrajeni pozneje in se ne obnavljajo, saj imajo vse sobe že zdaj eno ali dve postelji.

Delo na dveh lokacijah bodo lahko ob sicer nizkih kadrovskih normativih izvajali z dodatnimi zaposlenimi. Te so pridobili že po tako imenovanem covid-19 programu ter jih potem zadržali. Nekaj delavcev je zaposlenih tudi prek javnih del ali so pri njih na usposabljanju. Tako kot stanovalci in svojci so se o izbiri lokacije, kjer želijo delati, tudi zaposleni odločali sami.

dom-starejših-lendava zdravilišče-radenci