vestnik

(FOTO) Stanovalcev DSO Ljutomer ne bodo selili nikamor

Majda Horvat, 23. 4. 2020
Nataša Juhnov
Minister Tomaž Gantar v Ljutomeru
Aktualno

Tomislav Nemec in Tomaž Gantar sta se pogovarjala dobro uro. Bolnišnica obljubila nadaljnjo pomoč, Nemec, da bodo naredili vse tako, kot se zahteva.

Stanovalcev Doma starejših občanov (DSO) Ljutomer ne bodo selili nikamor, je ob koncu delovnega obiska v Ljutomeru izjavil minister za zdravje Tomaž Gantar. Tega je začel v murskosoboški bolnišnici, kjer se je srečal z vodstvom bolnišnice ter odgovornimi za usklajevanje zdravstvene pomoči ljutomerskemu domu na regijski ravni, pred odhodom v Ljutomer pa je obiskal tudi Dom starejših Rakičan in se pogovarjal z direktorjem doma Zoranom Hoblajem, tudi podpredsednikom Skupnosti socialnih zavodov Slovenije.

ljutomer, koronavirus, dom-starejših, tomi-nemec, minister-tomaž-gantar
Nataša Juhnov
Minister Tomaž Gantar v Ljutomeru

Pri ministru za zdravje je torej prišlo do pomembnega preobrata glede načina urejanja razmer v DSO Ljutomer, saj je še pred kratkim bil mnenja, da bo k temu pomembno prispevala začasna preselitev 40 okuženih stanovalcev v ptujsko bolnišnico. A ta  zasuk, sodeč po njegovi izjavi, ni povezan z vprašanjem zaupanja do vodstva doma. "Ni zadeva v tem, ali mu zaupam. Rad bi, da bi bolniki, oskrbovanci, okuženi in vsi ostali bili dobro oskrbljeni. Sam tudi nisem resorni minister za domove za starejše, me je pa skrbelo, ko sem začel dobivati informacije, da zunanji zdravstveni delavci več ne želijo sodelovati zaradi nerazumevanja. Upam, da se to ne bo zgodilo. Po zagotovilih medicinskih sester in murskosoboške bolnišnice, ki je tu največ pomagala ob lokalnem zdravstvenem domu, se to ne more in ne sme zgoditi. In tukaj sem želel, da razčistimo, kje so težave in da se to ne sme več dogajati," je povedal minister.

ljutomer, koronavirus, dom-starejših, tomi-nemec, minister-tomaž-gantar
Nataša Juhnov
Minister Tomaž Gantar v Ljutomeru

Minister za zdravje se je z direktorjem DSO Ljutomer Tomislavom Nemcem srečal v prostorih doma, pri pogovoru, ki je trajal dobro uro, pa je sodelovala tudi epidemiologinja Teodora Petraš iz murskosoboške enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Nemec je izrazil zadovoljstvo, da je lahko ministru predstavil njihov pogled ter obljubil, da bodo izpolnili pričakovanja. Izpostavil pa je tudi, da je dom najprej sam prosil za pomoč od zunaj. "Ugotovili smo, da dom starejših pri tako hitri razširitvi okužbe ni prostor, kjer bi lahko zadrževali tolikšno število bolnih. Zato smo tudi po osipu našega osebja prosili, da naj pridejo tisti, ki so navajeni na klinično okolje in vedo obvladovati okužbe, in naj poskušajo zajeziti okužbo. Mi smo jim bili ves čas na razpolago in jim tudi bomo na razpolago, in bomo naredili vse tako, kot se zahteva," je še povedal Nemec.

ljutomer, koronavirus, dom-starejših, tomi-nemec, minister-tomaž-gantar
Nataša Juhnov
Minister Tomaž Gantar v Ljutomeru

Glede kritike zunanjih sodelavcev, da ne uživajo zaupanja zaposlenih oziroma vodstva pa je Nemec dejal, da je tudi sam želel izvedeti, kdo ne more sodelovati in kje so težave. "Edino, kjer smo to ugotovili je bilo to, da so bila moja pričakovanja glede hospitalizacije najbolj bolnih nekoliko previsoka glede na to, kako to obravnava stroka. Zdaj smo se dogovorili, da se to prepušča stroki, jaz pa bom kot direktor naredil vse, da bo ta stroka, ki je v hiši, imela vse vire, ki jih potrebuje, da zajezi ta virus," je še povedal Nemec. Napovedal je tudi skorajšnjo vrnitev stanovalcev, ki so jih v začetku aprila preselili v hišice v Bioterme in izrazil željo, da bi stanovalce lahko peljali na prosto, za kar pa čakajo navodila in soglasje stroke.

ljutomer, koronavirus, dom-starejših, tomi-nemec, minister-tomaž-gantar
Nataša Juhnov
Minister Tomaž Gantar v Ljutomeru

Kot rečeno, se je minister za zdravje Tomaž Gantar najprej oglasil v murskosoboški bolnišnici, ki je zagotovila ljutomerskemu domu strokovno pomoč pri zdravljenju okuženih in obvladovanju okužbe ter kader pri negi stanovalcev, od tu pa je minister tudi prejemal informacije o težavah, na katere so pri tem naleteli zunanji sodelavci. Z bolnišnice so po sestanku z ministrom sporočili, da bodo še naprej aktiven partner pri izvajanju postopkov in pri oskrbi oskrbovancev v ljutomerskem domu. "Vendar le pod pogojem, da se v celoti spoštujejo in izvajajo vsi ukrepi in vsa navodila, ki jih priporoča naše zdravstveno osebje in koordinacijska skupina," so še zapisali.

ljutomer, koronavirus, dom-starejših
Nataša Juhnov
Dom starejših Ljutomer

dso ljutomer tomislav-nemec tomaž-gantar
Kaj zdaj berejo drugi