vestnik

Stanovalci blokov: »Oškodovani smo za več tisoč evrov«

Timotej Milanov, 18. 12. 2018
Nataša Juhnov
Najemniki stanovanj v Stari ulici menijo, da so bili oškodovani. 
Aktualno

Najemniki stanovanj v Stari ulici menijo, da so bili v preteklih letih pri zaračunavanju ogrevanja oškodovani za več kot 30 tisoč evrov

»Ne vemo, ali gre za napako ali za namerno prikrivanje,« nam je povedal eden od stanovalcev bloka v Stari ulici 9 v Murski Soboti, katerega ime poznamo v uredništvu, javno pa se še ni želel izpostaviti. Kot pravi, je zadeva podobna v vseh večstanovanjskih objektih, v katerih kotlovnico upravlja javno podjetje Komunala. Upravnik mora vsako leto za kotlovnico pripraviti letno poročilo, v katerem so navedeni tudi stroški ogrevanja, ki so potem temelj za mesečno akontacijo, ki jo morajo stanovalci plačevati za ogrevanje. Znotraj omenjenih stroškov so, poleg stroškov goriva za ogrevanje in toplo vodo, navedeni tudi fiksni stroški, ki v poročilu niso posebej razčlenjeni. Stanovalci so Komunalo večkrat zaprosili za razčlenitev omenjene postavke, a ker niso dobili zadovoljivega odgovora, so že leta 2014 začeli raziskovati zadevo.

Vodstvo Komunale in stanovanjskega sklada prijavili policiji

Po številnih sestankih so dobili razčlenitev, iz katere izhaja, da so največji del fiksnih stroškov stroški upravljanja, ki pa spet niso bili posebej razčlenjeni. A že tu po mnenju stanovalcev nastane težava, saj gre za stavbo, v kateri so samo štirje stanovalci etažni lastniki, vsi drugi imajo stanovanja v najemu od Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Murska Sobota. Stanovanjski zakon pa določa, da so etažni lastniki odgovorni za plačilo vseh stroškov upravljanja ter drugih stroškov, ki izvirajo iz večstanovanjske stavbe, če ni v najemniški pogodbi drugače določeno. »V naših pogodbah s stanovanjskim skladom ni določbe, da bi morali mi kot najemniki to plačevati,« pravijo stanovalci, ki menijo, da so bili zaradi tega v preteklih petih letih oškodovani za več kot 30 tisoč evrov, samo v lanski sezoni so namreč stroški upravljanja, ki so zajeti v fiksnih stroških ogrevanja, znašali več kot šest tisoč evrov. Zaradi tega so vodstvo Komunale in stanovanjskega sklada prijavili policiji.



Direktorica sklada Gaby Flisar pojasnjuje, da se omenjeni stroški upravljanja nanašajo samo na upravljanje kotlovnice, za katero je odgovorna Komunala. »To smo stanovalcem že večkrat skušali razložiti,« pravi. Direktor Komunale Štefan Cigan zadeve ne komentira, kot pravi, so bili seznanjeni s prijavo policiji in bodo nanjo odgovorili. Stanovalci se z razlago Flisarjeve ne strinjajo, saj menijo, da tudi za upravljanje kotlovnice veljajo določbe istega zakona, prav tako menijo, da bi morali biti tudi manjši zneski, ki jih zajemajo fiksni stroški, od dimnikarskih storitev naprej, stanovalcem zaračunani in razčlenjeni vsak mesec na položnicah. V odgovoru, ki so ga stanovalci februarja letos prejeli od Draga Potočnika, ki je na Komunali odgovoren za področje upravljanja objektov, med drugim piše, da so v fiksnih stroških zajeti tudi stroški upravljavca kotlovnice ter izvajanja pravnih in računovodskih storitev. V zvezi s tem je zanimivo pojasnilo odvetnice Vlaste Horvat, ki je na prošnjo stanovanjskega sklada dala svoje mnenje in zapisala: »Glede na pogodbo o upravljanju menim, da so stroški pravnih in računovodskih storitev zajeti med obveznostmi, ki jih je upravnik po pogodbi dolžan izvajati kot storitev in jih kot lastnik plačujete, zato jih ne sme vračunati kot fiksne stroške tudi najemnikom, saj bi to pomenilo dvakratno plačilo. Stroški računovodskih in pravnih storitev, ki odpadejo na ogrevanje, tudi niso posebej opredeljeni v najemnih pogodbah, ki jih sklepate z najemniki.« Stanovalci tako predlagajo takojšnje odštetje domnevnega dolga od plačila najemnine in obratovalnih stroškov, zadevo pa so prijavili tudi stanovanjski inšpekciji.

ogrevanje stanovalci blokov MURSKA SOBOTA