vestnik

Namesto stare kirurgije poslovna stavba, župan napoveduje 50 novih zaposlitev

Timotej Milanov, 22. 2. 2020
Nataša Juhnov
Začetek gradnje naj bi bil pred poletjem.
Aktualno

Po besedah župana bodo v njej zaposlili več kot 50 mladih računalničarjev, čeprav investitor za zdaj še ni predstavil podrobnosti o projektu

Tam, kjer danes stoji opuščena stavba kirurgije v Ulici arhitekta Novaka v Murski Soboti, bo nastala nova poslovna stavba. Kot je že januarja na seji mestnega sveta povedal soboški župan Aleksander Jevšek, je občina po skoraj štirih mesecih pregovarjanja z ministrstvom za kulturo in zavodom za varstvo kulturne dediščine dobila soglasje za rušitev objekta. Na tem kraju bodo zgradili poslovni objekt, v njem bo po besedah župana delovalo računalniško podjetje, ki želi zaposliti več kot 50 mladih računalničarjev. Investitor je Gradbeno podjetje Drava s Ptuja, katerega lastnik je Sašo Kovačec. Sedež družbe je uradno sicer v Ljubljani, kjer je letos Kovačec ustanovil še eno podjetje – Drava GP.

starabolnica
MOMS
Vizualizacija nove ureditve območja. Foto MOMS

Iz dokumentacije za lokacijsko preveritev, ki jo morajo zaradi odklonov od pogojev veljavnega zazidalnega načrta potrditi tudi mestni svetniki, je razvidno, da je bil prvotni objekt zgrajen leta 1893, leta 1960 pa je bil dograjen. Na podlagi potrjenega sklepa o lokacijski preveritvi bo lahko investitor pripravil projektno dokumentacijo in zaprosil za gradbeno dovoljenje. Nekoč je bil to glavni objekt bolnišničnega kompleksa v Murski Soboti. V mestni upravi ugotavljajo, da je rušitev starega objekta in gradnja novega v skladu s prizadevanji občine za revitalizacijo degradiranih območij v mestnem središču. Potem ko je bolnišnica dokončno preselila vse svoje oddelke na novo lokacijo v Rakičanu, so objekt izpraznili, naposled je, kakor veliko drugih nepremičnin v mestu, pristal v večinski lasti ljubljanske družbe Heta Asset Resolution in skupaj z okolico počasi propadal. Živelo je edino zgornje nadstropje v stavbi, kjer ima svoje prostore Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Murska Sobota.

a609cea25e04e72675b850e66a8def68
Aleš Cipot
Predsednik Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Murska Sobota Vojko Prosen.

Predsednik društva Vojmir Prosen pojasnjuje, da imajo z Gradbenim podjetjem Drava dogovor, po katerem bodo v sklopu gradnje objekta za društvo zgradili poseben paviljon, ki bo po kvadraturi malenkost večji od prostorov, ki jih uporabljajo sedaj. Poleg tega bodo pred to stavbo, ki bo ločena od novega poslovnega objekta, tudi pokriti prostor in dve igrišči za vrtno kegljanje. »Redno smo vključeni v aktivnosti paraolimpijskega komiteja, tako bomo našim članom omogočili, da uporabljajo igrišče pri domači hiši, medtem ko smo morali doslej za treninge uporabljati različna druga igrišča,« pravi Prosen, ki dodaja, da bo kasneje izvedena parcelacija, s katero bodo ločili zemljišče, ki bo pripadlo društvu, od zemljišča, na katerem bo poslovni objekt. Gradnjo novih prostorov društva bo v celoti financiral investitor. »Mi ne izvajamo nobene pridobitne dejavnosti, niti nimamo denarja za investicije,« pravi predsednik društva, ki združuje okoli 200 članov. Trenutno se z mestno občino še dogovarjajo o prostorih, ki jih bodo začasno uporabljali med gradnjo objekta. V kletnih prostorih nove stavbe so predvidena parkirna mesta. V zemljiški knjigi Gradbeno podjetje Drava sicer še ni vpisano kot lastnik nepremičnine. V Heti pojasnjujejo, da je bil objekt že prodan Dravi in da so zanj že prejeli kupnino, a da še ni prišlo do izročitve nepremičnine. 

stara-kirurgija
Nataša Juhnov
Nekdanja stavba kirurgije, ki je skupaj z okolico v slabem stanju, naj bi se kmalu poslovila.

V Gradbenem podjetju Drava pravijo, da začetek gradnje načrtujejo pred poletjem, trajala pa bo predvidoma osem mesecev. Vrednost investicije je 2,5 milijona evrov. Uporabnika prostorov pa, kot pravijo, za zdaj iz poslovnih razlogov ne želijo razkriti. 

murska-sobota investicije računulaniško-podjetje gp-drava
Kaj zdaj berejo drugi