vestnik

Starši Julijana Peterke tožijo UKC Ljubljana

Ines Baler, 7. 3. 2019
Družina Peterka s Cankove. 
Aktualno

Družina Peterka s Cankove, ki je v lanskem letu z Društvom Zvezdni otroci zbirala sredstva za sina Julijana, je proti UKC Ljubljana vložila odškodninsko tožbo v višini 860 tisoč evrov. 

Peter Peterka, Julijanov oče, nam je pojasnil, kako je prišlo do odločitve za tožbo. Julijanu so zaradi srčne okvare ob rojstvu vstavili srčni spodbujevalnik, po treh letih so na njem zaznali okvaro, zato so mu z operacijo vstavili novega. Jeseni 2016 je Julijan doživel več infarktov, kar je povzročilo težke posledice pri delovanju centralnega živčnega sistema. "Jeseni 2016, ko je bil Julijan v bolnišnici, so ga pet dni med tretjim in četrtim oživljanjem pustili, ne glede na to, v kakšnem stanju je bil. Niso mu naredili niti ultrazvoka, nismo vedeli, kako je s srcem, pljuči, Julijan je krvavel v pljuča, nabral se mu je petcentimetrski hematom," tako Peterka. V tistem obdobju sta starša navezala stik z Martinom Rajem, zastopnikom pacientovih pravic v Murski Soboti, in so zaprosili za sestanek z zdravniki, ki so operirali Julijana. Tam so jih prosili za pojasnila, zakaj je srce tri leta delalo normalno (glede na srčno napako), a starša odgovora nista dobila. Odločila sta se za interni nadzor in se aprila 2017 sestala z vodstvom Pediatrične klinike. Po besedah Petra Peterke sta bila tam med drugim prisotna tudi dr. Gorazd Kalan in dr. Samo Vesel, ki sta se za nastalo škodo opravičila. "Dr. Kalan mi je v oči rekel, da je Julijan žrtev razmer na oddelku otroške srčne kirurgije," je povedal Peterka.


30d097dfe48b61a5f8531e98c0bbc1a9
Osebni Arhiv
Julijan Peterka počasi napreduje, pravi oče Peter.


"Glavni razlog, da smo se odločili za tožbo je ta, da moramo poskrbeti za Julijanovo prihodnost. Ne vemo, ali bo ozdravel, pa tudi midva z ženo ne bova večno zraven," pojasnjuje Peterka. Še pred tem so na UKC Ljubljana poslali odškodninski zahtevek. "Po desetih mesecih ni bilo odgovora, niso se mogli zmeniti, kdo bo plačal prevod dokumentov," razlaga Julijanov oče. Dejali so tudi, da nimajo zunanjega izvedenca, ki bi podal mnenje. Zato se se poleti lansko leto odločili za odškodninsko tožbo proti UKC. Sedaj čakajo na prvo obravnavo, ki bo 21. marca.
Sicer pa Peterka pravi, da Julijan počasi napreduje, začel je premikati roke. Tako lahko po besedah očeta prime žlico, ki jo nato z njegovo ali mamino pomočjo nese k ustom, pridobiva na mišični masi, prav tako pa mu starša ne pasirata več hrane. Trikrat tedensko ima terapije v Avstriji, čaka pa ga še ena srčna operacija. "29. marca ima Julijan še eno kontrolo v Ljubljani. Sploh ne vemo, kdo ga bo pregledel glede na razmere," tako Peterka, ki še poudarja, da z ženo več nimata zaupanja v zdravstvo. Julijan bo operiran v Pragi, stroške operacije pa bo krila zavarovalnica, tako kot tudi stroške enega spremljevalca. A kot dodaja Peterka, bo šla zraven cela družina.


Za odziv smo povprašali tudi ljubljanski UKC. "Brez soglasja staršev ne smemo komentirati postopkov zdravljenja. Sistem otroške srčne kirurgije deluje varno in skrbi za kakovostno oskrbo pacientov. Odprtih sodnih zadev ne moremo komentirati," so odgovorili.


3324e234569221d6512c0b688d4826fa
Osebni Arhiv
Julijan Peterka počasi napreduje, pravi oče Peter.


O dobrodelni akciji smo poročali TU.

julijan peterka cankova tožba UKC lj
Kaj zdaj berejo drugi