vestnik

Starši v vrtce le cepljeni, preboleli ali z negativnim testom

Rok Šavel, 23. 8. 2021
Rok Šavel
Obvestilo vrtca glede določil odloka o izpolnjevanju pogoja PCT.
Aktualno

Z današnjim dnem je začel veljati odlok, ki med drugim predpisuje obveznost izpolnjevanja pogoja PCT za vse osebe, ki prihajajo v prostore vzgojno-izobraževalnih zavodov in so starejše od 15 let.

Šolam in predvsem vrtcem veliko preglavic povzroča najnovejši odlok, ki poleg izpolnjevanja pogoja PCT za zaposlene, to obveznost prenaša še na vse, ki vstopajo v prostore vzgojno-izobraževalnih zavodov in so starejši od 15 let. To v praksi pomeni, da morajo starši, stari starši in drugi ob prihodu v vrtec izpolnjevati pogoj PCT, sicer kršijo odlok. Kljub temu, da sta zdravstveni minister Janez Poklukar in državni sekretar Damir Orehovec medijem zatrjevala, da je pogoj PCT le priporočljiv, pa je dikcija v petek objavljenem odloku, ki je začel veljati z današnjim dnem, jasna.

O obveznosti izpolnjevanja pogoja PCT pri vstopu v zavod mora na vidnem mestu viseti pisno obvestilo, obenem mora predstojnik vzgojno-izobraževalnega zavoda oziroma pooblaščena oseba preverjati izpolnjevanje pogoja PCT pri osebah, ki vstopajo v prostore zavoda.

Vrtci iščejo rešitve, ministrstvo molči

Kot nam je potrdila ravnateljica Vrtcev Občine Moravskse Toplice, Simona Kaučič, so v vrtcih v izredno neprijetnem položaju in trenutno potekajo intenzivna usklajevanja ter poizvedovanja na šolskem ministrstvu, ki pa zaenkrat molči. "Iščemo rešitve, da bomo to rešili na način, ki bo prijazen do staršev, zaposlenih in otrok, hkrati pa ne bo predstavljal tveganja za zdravje," pravi Kaučičeva, ki je tudi predstavnica Pomurske regije v Skupnosti vrtcev Slovenije. Dodaja, da gre za zelo rigorozen ukrep, ki ga je poleg tega težko zagotavljati, saj bi za preverjanje potrebovali dodaten kader.

"Vprašljive so tudi pravne podlage glede legitimiranja staršev s strani vzgojiteljic ali drugih zaposlenih v zavodu," opozarja in verjame, da bodo vendarle lahko prišli do kompromisne rešitve. Z odlokom se je denimo šele sedaj vzpostavila pravna podlaga za testiranje zaposlenih, ki je do sedaj sploh ni bilo, pa so vseeno odgovorno zagotavljali varno okolje in izvajali tedensko testiranje.

pogoj-pct pct covid--19 simona-kaučič vrtci