vestnik

Hotel Diana: Stavko so preklicali

Timotej Milanov, 6. 1. 2020
Aleš Cipot
Hotel Diana
Aktualno

S srbskim poslovnežem Miodragom Kostićem, ki prevzema ljubljansko Heto, se pogovarjajo tudi o lastniškem vstopu v soboško hotelirsko podjetje

Stavke zaposlenih v Hotelu Diana, ki je bila napovedana za četrtek, ne bo. Tako so se v Sindikatu gostinstva in turizma odločili po sestanku z vodstvom družbe, ki sta ga zastopala direktor Boštjan Serec in pooblaščeni odvetnik družbe Dejan Rituper. Stavko so v sindikatu napovedali že pred novim letom, v prvi vrsti zaradi zamude pri izplačilu plač v lanskem oktobru in decembru, prav tako so v podjetju za tri mesece zamujali z izplačilom prispevkov in potnih stroškov, poravnali niso niti prispevkov za socialno varnost za novembrsko plačo. Od lanskega regresa za letni dopust so zaposleni, ki jih je v Hotelu Diana 50, prejeli je 221 evrov, medtem ko regres po kolektivni pogodbi dejavnosti gostinstva in turizma znaša 1050 evrov. Na sestanku so se dogovorili, da bodo izplačilo plač s povračili stroškov od 1. januarja 2020 v podjetju opravili v skladu z zakonom, torej do 18. v mesecu za pretekli mesec. Prispevke za november 2019 bodo poravnali v dveh delih, prvi del je bil plačan danes, drugi del pa bo plačan 15. januarja 2020. Preostali del regresa za letni dopust za leto 2019 pa bodo izplačali v štirih obrokih, prvega bodo izplačali februarja.

1a9807b50b4a88fd9921d7fe58160b94
Aleš Cipot
Zaposleni v Hotelu Diana pričakujejo, da bo delodajalec poravnal obveznosti.

Eden od razlogov za napoved stavke je bila tudi takratna neodzivnost direktorja Serca, ki se je sedaj zavezal, da bo do 20. januarja sklical zbor delavcev in predstavil vizijo ter strategijo nadaljnjega poslovanja družbe. »Vodstvo s tem dokazuje, da misli resno z reševanjem nastale problematike, nenazadnje že potekajo pogovori z novim lastnikom objekta in če bo tu dosežen dogovor, bo delo v hotelu lahko nemoteno steklo,« pravijo v sindikatu, kjer so se tudi odločili za preklic stavke. »Dali smo zaveze ki jih bomo zagotovo izpolnili, glavno je, da naprej delujemo, kar je bil tudi pogoj novega lastnika objekta, s katerim smo v rednih stikih,« pojasnjuje Serec. Gre za srbskega poslovneža Miodraga Kostića, ki lastniško vstopa v ljubljansko družbo Heta Asset Resolution, ta pa je lastnica objekta v središču Murske Sobote, v katerem Hotel Diana opravlja svojo dejavnost. Pred Kostićevim prihodom so si v Heti prizadevali za izpraznitev objekta z deložacijo podjetja, saj so stavbo želeli prodati. Serec še pojasnjuje, da je pri tem zaenkrat odprtih še več možnosti, tako je možno, da bo Kostić hotel upravljal preko enega od svojih podjetij, lahko pa bo stavbo še naprej dajal v najem Hotelu Diana, pri tem je po besedah Serca možen tudi lastniški vstop Kostića v soboško podjetje.

hotel-diana murska-sobota