vestnik

Ste na dopustu v tujini? V četrtek se spreminjajo pogoji za vstop v Slovenijo

Vestnik, 13. 7. 2021
Profimedia
Evropsko digitalno covid potrdilo v digitalni ali papirni obliki, opremljeno s QR kodo, je eno od dokazil, ki ga lahko pokažete na meji ob vstopu v Slovenijo.
Aktualno

Ta četrtek začne veljati nov odlok o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni covid-19. Preberite, kdo bo moral ob povratku v karanteno, katere so izjeme in katera potrdila veljajo za vstop.

Čez dva dni se z novim odlokom ukinjajo seznami držav in se izenačujejo pogoji za vstop v Slovenijo. Pogoj, ki bo veljal za vse, je PCT (preboleli, cepljeni, testirani). 

Vstop v Slovenijo se bo brez napotitve v karanteno na dom dovolil osebam, ki bodo predložile naslednja dokazila: 

- negativni rezultat PCR testa, ki ni starejši od 72

- negativni rezultat hitrega testa, ki ni starejši od 48 ur

- potrdilo o prebolelosti (dokazilo o pozitivnem rezultatu PCR, ki je starejši od deset dni, razen če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od šest mesecev, ali potrdilo zdravnika, da je oseba prebolela virus in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev)

- potrdilo o cepljenju proti covidu-19 (od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca Biontech/Pfizer mora miniti najmanj 7 dni, od cepljenja z drugim odmerkom Moderne najmanj 14 dni, od prvega odmerka AstraZenece najmanj 21 dni, najmanj 14 dni od cepljenja s cepivom Janssen, od prvega odmerka cepiva Covishield najmanj 21 dni, od drugega odmerka cepiva Sputnik V najmanj 14 dni, od drugega odmerka cepiva CoronaVac najmanj 14 dni in od drugega odmerka cepiva COVID-19 Vaccine najmanj 14 dni)

- potrdilo o cepljenju za prebolevnike (potrdilo o prebolelosti in dokazilo, da je bila oseba v obdobju do največ osem mesecev od pozitivnega PCR testa oziroma od začetka simptomov cepljena z enim odmerkom, zaščita pa se vzpostavi z dnem cepljenja)

- evropsko digitalno covid potrdilo v digitalni ali papirni obliki, opremljeno s QR kodo

- digitalno covid potrdilo tretje države v digitalni ali papirni obliki, opremljeno s QR kodo

- če je oseba cepljena s kombinacijo dveh različnih cepiv, se zaščita vzpostavi po preteku časa od prejema drugega odmerka

Če ne boste imeli nobenega od teh dokazil, boste napoteni v desetdnevno karanteno na domu. Če gre za tujca brez prebivališča v Sloveniji, se mu vstop v Slovenijo dovoli in se ga napoti v karanteno na domu le, če nedvomno pokaže, da ima zagotovljen prostor, kjer bo prestajal karanteno, sicer se mu vstop ne dovoli, pojasnjujejo na ministrstvu za notranje zadeve. 

gruškovje, meja, mejni prehod
STA
Ta četrtek začne veljati nov odlok o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni covid-19.

Kdo se uvršča med izjeme?

Prva izjema za vstop brez napotitve v karanteno in negativnega testa so otroci, mlajši od 15 let, ki mejo prehajajo z ožjimi družinskimi člani ali v organizirani skupini v spremstvu vzgojitelja, učitelja ali skrbnika, ki niso napoten v karanteno. Nadalje dvolastniki ali najemniki zemljišč v obmejnem območju ali na obeh straneh državne meje, ki prehajajo mejo s sosednjo državo zaradi opravljanja kmetijsko-poljedelsko-gozdarskih del in se vračajo čez mejo najpozneje v 10 urah. Izjema velja tudi za ožje družinske člane posameznika ali druge osebe, ki imajo s posameznikom na istem naslovu prijavljeno prebivališče, kadar potujejo skupaj. Policiji morajo osebe, ki uveljavljajo izjeme, predložiti dokazila. 

Med izjemami so tudi potniki v tranzitu čez slovensko ozemlje v drugo državo ter mednarodni tovorni in potniški promet. Vlada je namreč v sredo na dopisni seji dopolnila odlok in določila, da se ti dve izjemi dovolita do 15. avgusta.

državna-meja vstop-v-slovenijo spremembe