vestnik

Štefan Kardoš: Svoje znanje in navdušenje prenaša na mlade

Jože Gabor, 11. 2. 2019
Aleš Cipot
Štefan Kardoš je nagrajenec lendavske občine ob slovenskem kulturnem prazniku. 
Aktualno

Štefan Kardoš, pisatelj in profesor slovenščine na Dvojezični srednji šoli Lendava, je bil ob novici, da dobi priznanje Občine Lendava ob kulturnem prazniku, presenečen, saj ni občan te občine. 

»Veseli me, da so v lendavski občini opazili naše delo, torej delo Dvojezične srednje šole Lendava z dijaki. Zato menim, da to ni priznanje le meni, ampak tudi dijakom, drugim učiteljem in šoli. Mislim, da je to, da sva dobila priznanje dva, ki nisva iz občine, pomembno sporočilo za vso pokrajino,« je dejal na podelitvi.
Kardoš je avtor in soavtor sedmih romanov. Za roman Rizling polka je leta 2008 prejel nagrado kresnik za najboljši slovenski roman, med petimi finalisti pa je bil s še štirimi romani. Bil je urednik pri založbi Franc-Franc, izbran pa je bil tudi za Vestnikovo osebnost Pomurja. Objavljal je tudi v lendavski literarni reviji Lindua. Kot mentor je dijake na lendavski srednji šoli pritegnil k več odmevnim projektom.»Tak je bil 40-minutni igrani film Inšpektor, filmska priredba Gogoljevega Revizorja, pri snemanju katerega je poleg dijakov sodelovalo več učiteljev šole in tudi zunanji sodelavci. Bil sem mentor dijakov pri snemanju kratkih filmov, ki so dobili tudi priznanja na državnih tekmovanjih,« pravi Kardoš. Tudi to šolsko leto so posneli kratke filme, med drugim Telečjo pečenko po literarni predlogi Josipa Jurčiča.


b147fce294fca9eff94481efe2f124b0
Aleš Cipot/fotolens.si
Vestnikova osebnost leta - Pomurska osebnost leta 2017.


V njegovi gledališki ustvarjalnosti so bile najbolj odmevne uprizoritve gledaliških iger Agencija dobrih knjig (avtorica Karolina Kolmanič), Kar je preveč, je preveč! in Čakajoč maturo. Za predstave, ki jih je režiral, je sam napisal scenarij oziroma priredil besedila drugih avtorjev. Sodeloval je tudi z gledališko skupino Kofetarji, ki deluje pri Društvu upokojencev Lendava.
Bil je mentor državnega prvaka na Cankarjevem tekmovanju iz slovenščine Andreasa Sarjaša in državnega prvaka v debatiranju Petra Varge. Bil je tudi avtor in soavtor številnih kulturnih dogodkov v Lendavi, ne le na šoli, ampak tudi v gledališki in koncertni dvorani, sinagogi, knjižnici, galeriji in drugod. Njegovo navdušenje nad literaturo in filmom ter izkušnje, ki jih je pridobil z dosedanjim ustvarjalnim delom v Lendavi in drugod, se kažejo tudi v novem dokumentarnem filmu Stric Geza ide v Zaturce.

štefan kardoš lendava