vestnik

Štefanec nad neuvrstitvijo na seznam primernih kandidatov za predsednika KPK "skrajno razočaran"

STA, 9. 1. 2020
Nataša Juhnov
Boris Štefanec
Aktualno

Predsednik KPK Boris Štefanec je nad odločitvijo izbirne komisije, da ga ne uvrsti na seznam primernih kandidatov za predsednika KPK "skrajno razočaran". "Ne rečem, da sem najboljši od devetih prijavljenih kandidatov, nikakor pa nisem, če se primerjam z ostalimi primernimi kandidati, neprimeren," je dejal v odzivu za STA.

Spomnil je, da je bil pred šestimi leti od 55 kandidatov edini uvrščen na seznam primernih kandidatov za predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), po imenovanju pa tudi že šesto leto opravlja funkcijo predsednika KPK. Zato se mu zdi nerazumljivo, da nekdo zdaj meni, da s toliko izkušnjami ni primeren kandidat.

Čeprav ima dobro mnenje o svojem namestniku Urošu Novaku, se mu med drugim zdi nelogično, da je bil uvrščen na seznam primernih kandidatov glede na to, da delo namestnika opravlja šele leto in pol in da je bil pred šestimi leti za razliko od njega ocenjen kot neprimeren kandidat. "Zdaj pa je samo po letu in pol izkušenj primeren, jaz pa neprimeren," pravi Štefanec.


Slednji sicer tudi verjame, da se nič v Sloveniji ne zgodi po naključju, zato mu je "jasno, da je tu nekdo uperil svoje lovke in je bila sprejeta odločitev, da Štefanec ne sme biti predsednik KPK".

Eden od razlogov, da je bil ocenjen kot neprimeren, je bila po besedah predsednika komisije Janeza Stareta predstavljena vizija prihodnjega dela KPK. Štefanec pravi, da za komisijo ni pripravil posebne vizije, pač pa je predložil nekoliko dopolnjeno vizijo dela KPK, ki jo je sprejel senat KPK, ko sta bila v njem še tudi Igor Lamberger in Alma Sedlar, kar je tudi povedal komisiji. "Vizija velja do konca tega mandata. Če bi zdaj pripravil neko drugo vizijo, bi mi zagotovo očitali, kako smo lahko delali po prejšnji viziji, če zdaj predlagamo neko drugo. KPK je po tej viziji delala šest let, zato me čudi, da je zdaj spoznana kot šibka," je še dejal.


Izbirna komisija je namreč danes predsedniku republike Borutu Pahorju predala seznam kandidatov, za katere ocenjuje, da so primerni, da jih imenuje za predsednika KPK. Od devetih prijavljenih na seznamu ni Štefaneca, so pa na njem svetovalka predsednika vrhovnega sodišča Tina Brecelj, Štefanečev namestnik Novak, višji sekretar službe vlade za zakonodajo Janez Pogorelec ter vodja centra za raziskovanje in socialne veščine na policijski akademiji Robert Šumi.

predsednik kpk komisija kandidati