vestnik

Štefanec pisal Pahorju in opozoril na neenakopravno obravnavo

Vestnik, 30. 1. 2020
Nataša Juhnov
Štefanec pričakuje Pahorjev odziv na njegovo pismo.
Aktualno

Boris Štefanec, predsednik Komisije za preprečevanje korupcije, je po tem, ko se mu ni uspelo uvrstiti na seznam primernih kandidatov za vodenje komisije še v enem mandatu, predsedniku države poslal pismo, v katerem je navedel nekaj dejstev, ki naj bi nakazovala na neenakopravno obravnavo kandidatov v izbirnem postopku.

Pahor in Štefanec sta 13. januarja opravila pogovor o sestavi Izbirne komisije za izbiro predsednika/-ce Komisije za preprečevanje korupcije in o poteku postopka pred to komisijo. Ta se je končal z izdelavo poročila o delu komisije oziroma z določitvijo primernih oziroma neprimernih kandidatov. 

"V okviru nalog v postopku izbire in imenovanja Komisije za preprečevanje korupcije sta bila kot člana izbirne komisije imenovana tudi dr. Janez Stare (imenovan s strani Uradniškega sveta RS; vodja izbirne komisije) in dr. Erik Brecelj (imenovan s strani CNVOS; član izbirne komisije), za katera se poraja dvom v njuno nepristranskost pri opravljanju nalog v izbirnem postopku," navaja Štefanec.

boris-štefanec, kpk
Nataša Juhnov
Opozarja na neenakopravno obravnavo kandidatov v izbirnem postopku.

Za Stareta omeni, da je bil na seznamu tistih, ki jim je univerza izplačevala avtorske, podjemne in sorodne pogodbe. Doda, da je od avgusta 2003 do februarja 2015 prejel honorarje v višini 297 tisoč evrov. Za Breclja pa pravi, da je v zadnjih letih večkrat javno govoril o Komisiji za preprečevanje korupcije ter zoper njega osebno. "Kar pomeni, da je imel ob imenovanju v izbirno komisijo že vnaprej jasno izoblikovano in večkrat (tudi javno) izraženo negativno mnenje tako o sami instituciji kot tudi o meni kot kandidatu za predsednika te institucije," piše Štefanec. 

Prekmurec še izpostavi, da se nobeden od njiju ni izločil ali sporočil, da njuno sodelovanje kaže na pristranskost. "Postopek izbire predsednika/-ce tako pomembne institucije kot je Komisija za preprečevanje korupcije bi moral potekati zakonito in v skladu z najvišjimi standardi objektivnosti in transparentnosti, etike in integritete, brez dvomov v zakonitost in pravilnost postopka izbire, saj izbrani/-a kandidat/-ka že na začetku nastopa svojega mandata ne sme biti obremenjen/-a s težo morebitnih kršitev oziroma napak, storjenih v izbirnem postopku," zaključuje Štefanec. Pahorjevega odgovora pa zaenkrat še ni dobil. 

Celotno pismo je objavljeno, na tej povezavi

boris-štefnec borut-pahor kpk pismo-predsedniku-države
Kaj zdaj berejo drugi