vestnik

Stekla bo obnova pomurske avtoceste med Mursko Soboto in Turniščem

STA, 4. 7. 2020
Nataša Juhnov
Štirimesečna gradbena dela bodo stekla v ponedeljek.
Aktualno

V ponedeljek bodo stekla gradbena dela za obnovo 11,2 kilometra smernih vozišč pomurske avtoceste na odseku med Mursko Soboto in Turniščem, so sporočili iz Darsa. V prvi fazi, ki bo trajala predvidoma en mesec, bosta zaprta prehitevalna pasova. V okviru celotne štirimesečne obnove namerava Dars obnoviti tudi priključka Murska Sobota in Lipovci.

Štirimesečna gradbena dela bodo stekla v ponedeljek, že dan prej pa bodo Darsovi vzdrževalci postavljali zaporo, saj je zaradi prepovedi vožnje tovornjakov v nedeljo na cesti manj prometa.



V prvi fazi, ki bo trajala predvidoma en mesec, bosta zaprta samo prehitevalna pasova. Promet bo v obe smeri vožnje še vedno potekal po obeh smernih voziščih, a le po voznih pasovih širine 3,25 metra. Po pojasnilih Darsa je takšna ureditev potrebna zaradi rekonstrukcije srednjega ločilnega pasu med smernima voziščema avtoceste v t. i. nezeleno oziroma asfaltno površino ter ureditve službenih prehodov za preusmeritev prometa z ene polovice avtoceste na drugo.

Z ureditvijo sredine v asfaltni izvedbi in postavitvijo obojestranske betonske varovalne ograje med smernima voziščema avtoceste bo Dars zagotovil dodatno povozno površino, s katero bo v času morebitne intervencije na razpolago več prostora za prehod intervencijskih služb po sredini vozišča.

Zaprli bodo polovico avtoceste



Zaradi obnove 5,6 kilometra vozišča bodo nato predvidoma 5. avgusta zaprli polovico avtoceste, in sicer smerno vozišče proti Mariboru. Promet bo poldrugi mesec urejen po drugi polovici avtoceste, po enem pasu v vsako smer vožnje. Drugo polovico avtoceste proti Lendavi, ko bo promet prav tako poldrugi mesec urejen dvosmerno po takrat že obnovljeni polovici avtoceste.

Večjih vplivov na potek prometa na Darsu ne pričakujejo, saj ne gre za prometno zelo obremenjen avtocestni odsek, so pojasnili. Možni so občasni, manjši in kratkotrajni zastoji pred območjem zožitve oziroma prehoda na drugo polovico avtoceste predvsem v posameznih koničnih urah.

Dars namerava obnoviti tudi priključka Murska Sobota in Lipovci. Slednji bo proti Mariboru zaprt predvidoma med 5. in 25. avgustom, obvoz bo urejen čez priključek Murska Sobota. Priključek Murska Sobota proti Mariboru pa bo zaprt predvidoma med 25. avgustom in 14. septembrom, obvoz bo urejen čez priključek Lipovci. V tem času bo zaprto tudi avtocestno počivališče Murska Sobota sever.


Priključek Lipovci zaprt septembra


Priključek Lipovci proti Lendavi bo zaprt predvidoma med 20. septembrom in 10. oktobrom, obvoz bo voden čez priključek Murska Sobota. Priključek Murska Sobota proti Lendavi pa bo zaprt predvidoma med 10. in 30. oktobrom, pri čemer bo obvoz voden čez priključek Lipovci. V tem času bo zaprto tudi počivališče Murska Sobota jug.

Obnova cestišča in objektov je po pojasnilih Darsa potrebna zaradi zagotovitve boljših pogojev za varen in tekoč promet ter zaradi zaustavitve propadanja voziščne konstrukcije in podaljšanja njene življenjske dobe. V večjem delu bodo izvedli nadgradnjo zgornjih obrabnih plasti asfalta. Prav tako bo izboljšan in preurejen sistem odvodnjavanja, urejene bodo bankine, obnovljena bo prometna signalizacija in zamenjane varnostne ograje. Na območjih, kjer nadgradnja obstoječega vozišča ne bo možna, bo potrebna menjava obstoječe asfaltne plasti z novimi.

Dela bo izvajal konzorcij podjetij Pomgrad in VOC Celje, vrednost pogodbenih del pa znaša 12,6 milijona evrov brez DDV.

ceste obnova dars projekt