vestnik

Steletovo priznanje za delovno skupino, ki je uredila pročelje cerkve na Tišini

Vestnik, STA, 8. 9. 2020
Foto Berke
Tišinska cerkev je v celoti obnovljena.
Aktualno

V Spomeniškovarstvenem centru so podelili Steletovo nagrado in priznanja za leto 2019. Nagrade se podeljujejo za izjemne dosežke na področju konservatorstva in restavratorstva. Nagrado za življenjsko delo je letos prejela Jelka Pirkovič, priznanja pa Minka Osojnik, delovna skupina za prenovo tišinske cerkve ter Aleš Musar z ekipo.

Kot so sporočili iz Slovenskega konservatorskega društva, ki podeljuje Steletova priznanja, je letošnja podelitev zaradi izrednih razmer in priporočil NIJZ prilagojena in namenjena samo nagrajencem ter njihovim povabljenim. Jelka Pirkovič je Steletovo nagrado za leto 2019 dobila za življenjsko delo in za mednarodno odmevne strokovne, raziskovalne in znanstvene dosežke pri ohranjanju kulturne dediščine, ki so ključni za varovanje dediščine in zavedanje o njeni vrednosti za družbo v Evropi ter v Sloveniji. 

Delovno skupino za prenovo cerkve v Tišini, ki je dobila Steletovo priznanje, so sestavljali Nataša Kiš, Vlasta Čobal Sedmak, Robert Peskar in Jožef Drešar, ki so vztrajali, da je za urejeno pročelje cerkve nujno uporabiti apnene omete in uporabo starih znanj prednikov. 

Steletovo priznanje, delovna skupina, Tišina
Anton Omar
Nagrajena delovna ekipa.

Cerkev Marijinega rojstva na Tišini je v celoti obnovljena. Po tem, ko so lansko leto takega časa blagoslovili obnovljeno zunanjost, je murskosoboški škof Peter Štumpf v nedeljo blagoslovil še notranjščino. Danes, na "malo mešo", na Tišini tudi zaznamujejo farno proščenje. Celoten projekt obnove cerkve je trajal tri leta, vodil ga je gradbeni odbor, na čelu katerega je bil Jožef Poredoš. Ta je za odgovorno in zahtevno delo v soboto v sklopu praznovanja občinskega praznika letos prejel še županovo priznanje. Tudi tišinski župan Franc Horvat poudarja, da je projekt velikega pomena za lokalno skupnost, prav tako pa ima najstarejši kulturni spomenik v občini sedaj lepo podobo in sovpada z okolico. Več o sami obnovi, financiranju in pomoči župljanom pa si boste lahko prebrali v četrtkovi številki Vestnika. 

Dodajmo še, da sta Steletovo priznanje prejela še Minka Osojnik za vodenje in usmerjanje konservatorskih posegov prenove kamnitih strešin dveh cerkva v Podnanosu in Dolenji vasi pri Senožečah ter lastnik Ruske dače v Zgornjih Gameljnah Aleš Musar ter ekipa strokovnjakov s konservatorko Damjano Pediček Terseglav in restavratorjem Jožefom Drešarjem za njeno celovito prenovo. 

nagrada restavratorstvo društvo
Kaj zdaj berejo drugi