vestnik

(Dobrote slovenskih kmetij) Številna priznanja tudi za pomurske kmete

Damjana Nemeš, 22. 9. 2021
Dobrote slovenskih kmetij
Med prejemniki zlatih priznanj za marmelade je Martin Ficko iz Sadjarstva Ficko.
Aktualno

Na ocenjevanju je v petnajstih različnih kategorijah sodelovalo 980 izdelkov slovenskih kmetij

Kmetijsko-gozdarski zavod (KGZ) Ptuj je v sodelovanju z Občino Ptuj, Kmetijsko-gozdarsko zbornico Slovenije ter drugimi območnimi zavodi tudi letos ob podpori ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pripravil festival Dobrote slovenskih kmetij, ki poteka že od leta 1990. Na festivalu, namenjenem ocenjevanju, razstavi, trženju in promociji slovenske lokalno pridelane in predelane hrane, je sodelovalo 980 izdelkov slovenskih kmetij, ocenjevanja v petnajstih različnih kategorijah pa so potekala med marcem in majem. Med dobitniki zlatih, srebrnih in bronastih priznanj v posameznih kategorijah so tudi številni pomurski pridelovalci in predelovalci, nekatere izmed najbolje ocenjenih izdelkov pa so lahko obiskovalci minuli teden poskusili na razstavi v minoritskem samostanu na Ptuju.



Priznanja v skoraj vseh kategorijah 

Pomurski kmetje so priznanja prejeli v dvanajstih kategorijah od petnajstih. V kategoriji konzerviranih vrtnin sta zlato priznanje prejeli Irena Podpečan iz Beznovec za posušen paradižnik v sončničnem olju ter Dominika Ros iz Vučje vasi za bio bučni namaz. Zlato priznanje v kategoriji mlečnih izdelkov so prejeli Elizabeta Kosi iz Ključarovec za sir za žar, Helena Krajnc iz Zagajskega Vrha za maslo in navadni kremni jogurt, Goran Šukar iz Bodonec za kislo smetano ter Franc Zavec iz Gornjih Slaveč za feta sir. Srebrno priznanje v tej kategoriji je za tekoči sadni jogurt prejela Elizabeta Kosi iz Ključarovec, bronasto priznanje pa sta prejela Helena Krajnc iz Zagajskega Vrha za skuto oziroma sveži sir in mladi sir ter Goran Šukar iz Bodonec za mladi sir. V kategoriji čajev je Tatjana Buzeti iz Vaneče prejela zlato priznanje za Vidov čas ter bronasto priznanje za čaj Moj mir, Jožica Prelec iz Zagajskega Vrha pa srebrno priznanje za čaj gozdne jagode. Več priznanj je bilo podeljenih tudi v kategoriji izdelki iz žit. Milena Golinar iz Vučje vasi je prejela zlato priznanje za rženi mešani kruh, Metka Slavič iz Babinec zlato priznanje za slanike, Natalija Vrabelj z Mote pa zlato za krofe in mešani rženi kruh. Prav tako je prejela srebrno priznanje za fideline, Emilija Jeneš iz Lipovec pa je za mešani ječmenov kruh prejela bronasto priznanje.

vlado-vlaj, kmetija-vlaj-bodonci, dobrote-slovenskih-kmetij
Osebni arhiv
Med prejemniki zlatega priznanja za bučno olje je tudi Vlado Vlaj s Kmetije Vlaj iz Bodonec.


Med pomurskimi pridelovalci marmelad je zlato priznanje prejela Kristina Budja iz Stogovec za namaz iz jurke, Irena Podpečan iz Beznovec za bučni žele z ingverjem, Martin Ficko iz Rogašovec za namaz iz maline, za namaz iz breskve ter namaz iz buč s praženimi bučnimi semeni. Srebrno priznanje je za domačo šipkovo marmelado prejela Jana Divjak iz Dobrave. Izkazali so se tudi pridelovalci medu. Terezija Škerlak iz Vaneče je prejela srebrno priznanje za ajdov med, Čebelarstvo Vidovič iz Apač pa srebrno priznanje za lipov med. Tudi za mesne izdelke so bili pomurski kmetje nagrajeni. Kristina Vargazon s Cvena je za prleško tünko prejela zlato priznanje, srebrno priznanje pa so si prislužili Kozelinovi iz Gerlinec za pašteto ter Edvard in Brigita Štelcar iz Kraljevec z mesom iz tünke. Bronasto priznanje je za suhe domače klobase prejel Marjan Koroša iz Križevec pri Ljutomeru.

Kar devet zlatih priznanj za olja 

Največ priznanj so pomurski kmetje dobili v kategoriji olja, in sicer devet zlatih, eno srebrno in tri bronasta. Zlata priznanja so prejeli Franc Grobnik iz Nasove ter Niko Mulec iz Žepovec za toplo stiskano bučno olje, Danilo Hajdinjak iz Rogašovec, Marija Kovač iz Sodišinec, Milan Mikola iz Brezovec, Robert Sambt iz Lukačevec in Vlado Vlaj iz Bodonec za bučno olje, Aleš Maroša iz Melinec za hladno stiskano konopljino olje ter Dominika Ros iz Vučje vasi za bio sončnično hladno stiskano olje. Srebrno priznanje je za hladno stiskano orehovo olje prejela Kmetija Perša iz Črešnjevec, bronasta priznanja pa so prejeli Rose Mari Banfi iz Kupšinec za bučno olje, Aleš Maroša iz Melinec za bučno olje ter Benjamin Šarkanj iz Nuskove za jedilno nerafinirano sončnično olje.

kmetija-vrabelj, prireja-jajc
Marina Vrbnjak
Kmetija Vrabelj z Mote je prejela zlato priznanje za krofe, fideline in mešani rženi kruh.

Odlični tudi sokovi 

V kategoriji sokov je Štefan Gjergjek iz Kovačevec prejel zlato priznanje za višnjev in jabolčni sok, Janez Trstenjak iz Stročje vasi pa zlato priznanje za grozdni sok, eko korenčkov sok z jabolko ter eko sok ingver, limona, jabolka. V kategoriji suho sadje je Patrik Letina iz Prosenjakovec prejel zlato priznanje za jabolčni čips, v kategoriji vin pa Marjan Novak iz Cezanjevec zlato priznanje za sivi pinot. Nekaj priznanj so pomurski kmetje pobrali tudi v kategoriji žganih pijač, in sicer Jana Divjak iz Dobrave zlato priznanje za šipkovo žganje, Martin Ficko iz Rogašovec srebrni priznanji za domače slivovo žganje in domače žganje iz breskve, Marija Kovač iz Sodišinec pa srebrno priznanje za mešano žganje.

Kmetje tudi letos presenetili z inovativnostjo

Kot so povedali organizatorji festivala, kmetje vsako leto presenetijo z inovativnostjo in tradicionalnostjo svojih izdelkov, ki ju mnogi spretno prepletajo tudi v sodobno prodajo na kmetiji. Prejeti znak Dobrote slovenskih kmetij tako tudi kupcu zagotavlja, da je nagrajen izdelek znanega porekla, iz lokalno pridelanih surovin in predelan na tradicionalen način, ki je velikokrat prežet tudi s pridihom sodobnosti.

pomurski-kmetje priznanja kmetijsko-gozdarski-zavod-ptuj