vestnik

Število britanske različice koronavirusa se iz tedna v teden podvaja

Vestnik, 25. 3. 2021
Jure Zauneker
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede koronavirusa so sodelovali minister za zdravje Janez Poklukar, Tjaša Žohar Čretnik, direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata in namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak.

Vlada je na sinočnji seji sprejela nekaj sprememb glede veljavnih ukrepov. Vladna govorka Maja Bratuša je na novinarski spremembi ponovila nove odloke in predstavila epidemiološko sliko. Štirinajstdnevna incidenca na sto tisoč prebivalcev v Sloveniji je 544,8, v Pomurju 462,4. Tedenska incidenca na ravni državi znaša 293,8, v pomurski regiji pa 245,6. Nižjo tedensko incidenco kot Pomurje imajo le v posavski regiji. 

Minister za zdravje Janez Poklukar je dejal, da smo že krepko zakorakali v tretji val epidemije, zato morata stroka in politika z roko v roki delati korake za njeno zajezitev. Dodaja, da se povečuje število oseb ne le v bolnišnicah, ampak tudi na intenzivnih oddelkih. Hospitalizirani so tudi mlajši ljudje. Ocenjuje, da je na slabšo epidemiološko situacijo vplival porast britanskega seva v državi. 

"S cepljenjem smo lahko uspešni v skupinah, starejših od 80 let. Smo na poti, da precepimo starejše od 75 let, na podlagi ugotovitev iz prvega in drugega vala, pa je jasno, da ob nastopu tretjega vala moramo prej poceniti osebe, starejše od 60 let." Odpravljene so bile starostne omejitve glede uporabe določenih cepiv. Tako se lahko z vsemi tremi cepivi cepi vse starostne skupine. "Ni važno, s katerim cepivom se kdo cepi, važno je, da cepivo pride," je jasen Poklukar. 

V Pomurju je bilo doslej cepljenih 14 odstotkov ljudi glede na delež prebivalcev. 

Poklukar je še napovedal, da bodo imeli konec tedna srečanje s predsednikom republike. Pogovarjali naj bi se tudi o nadaljnjih ukrepih. Pojavljajo se govorice o popolnem zaprtju države v začetku aprila. Minister je na to odgovoril, da gre za predlog svetovalne skupine, nobene od odločitev, ki so konec koncev politične, pa ne želi napovedovati ali razpravljati pred sestankom.

janez-poklukar
STA
Minister za zdravje Janez Poklukar

Tjaša Žohar Čretnik je predstavila razširjenost različic koronavirusa. Največji porast je opažen pri britanskem sevu. V Sloveniji je tako 831 primerov te različice, prejšnji teden so jih beležili 551. Nigerijski sev je bil potrjenih v 25 primerih, brazilski v enem, južnoafriški pa v 27 primerih. 

V Pomurju je bilo doslej potrjenih 20 primerov britanske različice covida-19.

koronavirus janez-poklukar epidemija