vestnik

Doma se šola enkrat več otrok kot lani. Ministrstvo napoveduje spremembe

M. V., 14. 9. 2021
Marina Vrbnjak
Nekateri starši so se za izobraževanje na domu odločili zaradi prepričanja staršev, da javni programi ne zadostujejo potrebam njihovega otroka, zaradi bojazni pred okužbo z virusom SARS-CoV-2 in zaradi nestrinjanja z uvajanjem zaščitnih mask in pogoja PCT.
Aktualno

V šolskem letu 2021/2022 se bo na domu izobraževalo 1613 učenk in učencev. Se na tem področju obetajo spremembe? Ministrstvo jih napoveduje.

Šolanje na domu omogoča šolska zakonodaja od leta 1996, v praksi pa so se prvi primeri začeli pojavljati leta 2004, ko so se na domu začeli izobraževati štirje otroci. Številke so začele iz leta v leto naraščati, največji preskok pa se je zgodil prav v tem letu. V šolskem letu 2021/2022 se bo na domu izobraževalo kar 1613 učenk in učencev.

"Na podlagi informacij, ki so jih posredovali ravnatelji, so med razlogi, ki jih navajajo starši ob uveljavljanju pravice do izobraževanja na domu, navajali od daljše odsotnosti učenca zaradi bolezni otroka, posebnih potreb otroka pri izobraževanju, daljše odsotnosti zaradi potovanja s starši, prepričanja staršev, da javni programi ne zadostujejo potrebam njihovega otroka, zaradi bojazni pred okužbo z virusom SARS-CoV-2 in zaradi nestrinjanja z uvajanjem zaščitnih mask in pogoja PCT," so nam povedali pri Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

Posnetek zaslona (346)
MIZŠ
Šolanje na domu v preteklih letih.

Kot pravijo, je slovenski sistem izobraževanja utemeljen na izobraževanju v prostorih šol, šolanje na domu pa je ukrep, predviden kot začasni, za primere izjemnih osebnih okoliščin. "Na podlagi letošnjih podatkov bo izvedena strokovna študija dosedanjega izobraževanja na domu Zavoda RS za šolstvo, ministrica bo za strokovno oceno in priporočila zaprosila tudi Strokovni svet za splošno izobraževanje. Na podlagi ugotovitev in predlaganih ukrepov bo pripravljen predlog sprememb sistema izobraževanja na domu," so še pojasnili.

Preverili smo, kako je na pomurskih osnovnih šolah

Točnih podatkov, koliko otrok se izobražuje na domu v Pomurju, nismo dobili, smo pa za podatke zaprosili posamezne šole. 
»V prihajajočem šolskem letu se bo na domu šolalo 8 učencev od skupno 550 učencev matične šole. V vseh teh letih smo imeli zgolj eno šolsko leto učenca, ki se je šolal na domu. Torej je v tem šolskem letu skok izrazit in v skladu s pričakovanji, glede na podatke iz drugih šol,« je povedal ravnatelj OŠ Gornja Radgona Dejan Kokol, ki je ob tem zagotovil, da bodo z vsemi starši in učenci korektno sodelovali tudi na daljavo in iskali največjo možno dobrobit otrok.

murska-sobota, šolanje-na-daljavo
Jure Zauneker
Doma se šola enkrat več otrok kot lani.

Na Osnovni šoli dr. Antona Trstenjaka Negova se je za tak način izobraževanja odločila ena družina. »Za izobraževanje na domu se odločajo na naši šoli izključno starši, ki jim upoštevanje ukrepov v zvezi z epidemiološkimi razmerami ni všeč. Na šoli smo dogovorjeni, da učencem nudimo tisto, kar določa šolska zakonodaja,« je jasna ravnateljica Slavica Trstenjak. »Če se starši odločijo za izobraževanje na domu, je to njihova pravica, a hkrati velika odgovornost. Jaz kot učiteljica svojega otroka ne bi nikoli izobraževala na tak način, saj bi ga osiromašila za veliko priložnosti, izkušenj, socialnih interakcij in znanj. Tudi kakšna slaba izkušnja okrepi učenca, da je v zrelih letih bolj pripravljen na soočanje z izzivi,« je dodala.
V njihovi sosednji občini Apače se je za tovrstno izobraževanje odločila ena družina, odločitev pa naj bi bila začasna. »Šola s starši dobro sodeluje in nudi več oblik udejstvovanja,« je pojasnila ravnateljica Violeta Kardinar. Tudi na Osnovni šoli Sveti Jurij ob Ščavnici se je za to možnost odločila ena družina. »Gre za prvi takšen primer pri nas,« je povedal ravnatelj Marko Kraner. Med tem pa se na OŠ Križevci za to obliko šolanja ni odločil nihče. Na OŠ Ivana Cankarja Ljutomer pa se v šolskem letu 2021/2022 na domu izobražujeta dva učenca. Starše in učenca seznanijo z učnimi gradivi, roki in načinu ocenjevanja znanja, učenec dobi v šoli učbenike iz šolskega sklada, lahko pa vstopa tudi v spletne učilnice, ki jih vzdržujejo učitelji. »Vodstvo šole, učitelji in svetovalna služba smo odprti za komunikacijo in pripravljeni na pogovor o izzivih izobraževanja na domu. Vključevanje otrok, ki se izobražujejo na domu v naravoslovne, športne dni in podobno zakonsko ni predvideno,« je povedala svetovalka Jelka Kodba.
Tudi na levem bregu Mure opažajo porast šolajočih otrok na domu. Na Osnovni šoli II Murska Sobota se od 455 otrok na domu šolajo štirje. »Gre za učence prvega, tretjega, četrtega in osmega razreda,« je pojasnila ravnateljica Suzana Fartelj. Trije so se začeli šolati doma z letošnjim letom. Posebna pomoč se jim ne nudi, niti udeležba na dnevih dejavnostih. Dobijo cilje in standarde znanj, pozneje roke za izpite.

podružnično-osnovno-šolo-cvetka-golarja-ljutomer
Osebni arhiv šole
Doma se šola enkrat več otrok kot lani.

Drugačnega mnenja glede sodelovanja so pri Osnovni šoli Beltinci, kjer se bodo to šolsko leto doma šolali trije učenci. »Dve učenki sta vse do letošnjega leta hodile v šolo. Staršem oziroma učencem, v kolikor je interes, omogočimo dejavnosti kot so ekskurzije, šola v naravi in podobno,« pravi ravnateljica Mateja Horvat. Tudi na Osnovni šoli Tišina, ki jo obiskuje 301 učencev, so staršem otroka, ki se bo šolal na domu, ponudili sodelovanje oziroma možnost da se otrok lahko udeležuje dni dejavnosti, ekskurzij in raznih drugih oblik sodelovanja. »Kar je pomembno za takega otroka, da je čim več v stiku z vrstniki, katerim se bo v prihodnje lahko brez težav priključil pri delu v šoli,« je povedal ravnatelj Janko Durič.
šnd šolanje-na-domu