vestnik

Število okužb preseglo tisoč, v Pomurju so jih zaznali 73. Kdo so novi člani posvetovalne skupine za covid-19 in po katerih treh scenarijih se bodo oblikovala priporočila?

Vestnik.si, STA, 28. 6. 2022
Niko Časar
Fotografija je simbolična.
Aktualno

V Sloveniji je bilo v ponedeljek opravljenih 759 PCR in 4461 hitrih antigenskih testov, potrjenih pa 1222 okužb s koronavirusom.

Aktivnih okužb v državi imamo 7684, tedensko povprečje okužb pa znaša 642. V pomurski regiji so v ponedeljek zaznali 73 okužb, od tega eno v občinah Apače, Dobrovnik, Križevci, Velika Polana, dve v občinah Gornja Radgona in Grad, tri v občinah Beltinci, Kuzma, Puconci, Šalovci, Tišina, pet v Občini Lendava, šest v Občini Črenšovci in Občini Ljutomer, sedem v Občini Rogašovci, v Občini Moravske Toplice devet, v Mestni občini Murska Sobota 17, 

Zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan, v. d. strokovnega direktorja NIJZ Ivan Eržen in predstojnik centra za nalezljive bolezni Mario Fafangel so predstavili aktualne razmere in izzive, ki jih prinaša covid-19, predstavili pa so tudi sestavo posvetovalne skupine za koronavirus. Vodil jo bo prav Fafangel, njegova namestnica bo epidemiologinja Alenka Trop Skaza, člani skupina pa so še imunolog Alojz Ihan, sanitarna inženirka Andreja Kukec, infektologinja Tatjana Lejko Zupanc, antropolog Dan Podjed, specialist javnega zdravstva Rade Pribaković Brinovec, mikrobiologinja Viktorija Tomič, epidemiologinja Marta Grgič Vitek, komunikolog Mitja Vrdelja in matematik Janez Žibert.

Skupina se bo prvič sestala julija, strateške izsledke pa bodo predstavili v avgustu. Ob jedrni posvetovalni skupini bodo posamezni člani vodili tudi delovne skupine, ki bodo pripravljale predloge priporočil za posamezna področja. Delovne skupine bodo med drugim obravnavale področje šolstva, higiene in prezračevanja ter domov starejših.

mario fafangel
Bobo
Mario Fafangel


Kot je pojasnil Fafangel, bo posvetovalna skupina priporočila oblikovala na podlagi treh scenarijev. Po scenariju A bo veljala paleta priporočil, kot velja sedaj - cepljenje proti covidu-19, izolacija, zračenje prostorov, delo na domu in uporaba zaščitnih mask za zašito sebe in drugih. Gre za scenarij, ki bo veljal v primeru širjenja obstoječe koronavirusne različice omikron, ki predstavlja manjše tveganje za hud potek bolezni kot prejšnje različice, tudi zaradi razvite imunosti posameznikov po cepljenju ali preboleli okužbi.

Scenarij B bi pomenil bolj nevarno bolezen covid-19, tveganje za hud potek bolezni bi bilo na ravni prejšnjih različic. V tem primeru bi skupina tehtala o predlogih nekoliko strožjih epidemičnih ukrepov. Scenarij C bi v veljavo stopil v primeru hudega poslabšanja epidemičnih razmer.

koronavirus slovenija okužbe