vestnik

Število okužb spet poskočilo, vlada pa pojasnila sporne Golobove napotke za zdravljenje covida

R.Š., 16. 7. 2022
Jure Zauneker
Fotografija je simbolična.
Aktualno

V petek so po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje potrdili 1865 okužb s koronavirusom.

Včeraj so ob 745 PCR-testih in 6270 hitrih antigenskih testih potrdili 1865 novih okužb s covidom. Aktivnih primerov je po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje trenutno 18.857, povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh pa znaša 1478. Včeraj je bilo tako potrjenih 273 okužb več kot dan prej, sedemdnevno povprečje okužb pa se je zvišalo za 59. Po podatkih NIJZ je z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 1.265.905 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.222.355.

Število okužb v zadnjem obdobju vztraja na visokem nivoju, je pa premier Robert Golob v preteklih dneh razburil s svojo izjavo v oddaji 24UR Zvečer, ko je dejal, da imamo dve naravni zdravili proti covidu-19, in sicer vitamin D ki ga daje sonce, in morsko slano vodo.

"Odlično je, da je val sedaj, ker lahko gremo vsi na morje in se tam pozdravimo. Se ne hecam, to je prosim lepo, čista resnica," je poudaril Golob. Napotki slovenskega premierja so povzročili precej neodobravanja na družbenih omrežjih, tudi s strani zdravniške stroke.


Odzval se je tudi vodja strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mario Fafangel, ki je naštel sedem preventivnih ukrepov za zaščito pred covidom. Zaradi močnega odziva javnosti se je odzvala tudi vlada, ki je podala pojasnilo, da je premier želel poudariti, da je poletje za spopadanje z virusom ugodnejše, saj lahko naravno pridobimo več vitamina D, ki pozitivno vpliva na krepitev imunskega sistema. Poleg tega so znani pozitivni učinki morske vode na zdravje in počutje ljudi.

covid okužbe robert-golob vlada mario-fafangel