vestnik

»Stojimo za tem, kar izdelamo«

Timotej Milanov, 19. 3. 2020
Nataša Juhnov
Tapetništvo Faršang
Aktualno

Mladi tapetnik Tadej Faršang piše uspešno zgodbo v panogi, ki je bila pred desetletjem že skoraj odpisana, danes pa je po njihovih storitvah izjemno povpraševanje od Ljubljane do Dubaja

Pred desetimi leti je Tadej Faršang iz Rakičana ustanovil podjetje Tapetništvo F Modern. Začel je čisto sam v delavnici v Mladinski ulici v Murski Soboti, potem ko se je izučil za tapetnika na Srednji lesarski šoli v Škofji Loki. V njegovi generaciji so ta program obiskovali le še štirje dijaki, od katerih so šolanje končali trije. To je bil namreč že čas, ko so ljudje večinoma kupovali poceni pohištvo v trgovskih središčih, nihče pa ni več pomislil na to, da bi obnovil kakovostno starejše pohištvo. Za ta poklic se je odločil, ker je tudi oče tapetnik, s tapetništvom pa se je ukvarjal že dedek. Tako oče kot dedek sta bila zaposlena v podjetju Kroj, enem največjih podjetij za izdelovanje oblazinjenega pohištva v nekdanji Jugoslaviji.

Faršang je dejavnost začel s popravili oblazinjenega pohištva, tovrstnih storitev takrat ni ponujal skoraj nihče več v mestu, zato je povpraševanje naraščalo. Faršang je imel številne zamisli, kako bi sam izdelal sodobno pohištvo, in te danes tudi uresničuje. Pri poslu se mu je pridružila celotna družina, poleg brata Danija tudi mati Milica in oče Dušan, v podjetju pa imajo še štiri zaposlene.

tadej-faršang, tapetništvo, f-modern
Nataša Juhnov
Tadej Faršang se je odločil za poklic tapetnika, ker je želel iti po stopinjah očeta Dušana. Ta mu z materjo Milico danes pomaga v podjetju.

Kupci pridejo zaradi kakovosti

Na veliko povpraševanje po njihovih izdelkih po Faršangovem mnenju najbolj vpliva kakovost storitev, saj so, kot pravi, njihovi izdelki boljši od generičnega pohištva. »V tem poslu delaš skupaj s strankami, jih spoznaš in razumeš njihove želje, medtem ko v trgovini kupci spoznajo samo trgovca. Prav tako se pri izdelavi bolj posvetimo podrobnostim, kot pa to delajo v industrijski proizvodnji.« Danes večinoma izdelujejo oblazinjeno pohištvo po meri, največkrat je izdelano po željah kupcev. Pri tem ne delajo samo za individualne stranke, temveč tudi za večje naročnike, kot so hoteli in restavracije, med katerimi so tudi svetovno znane hotelske verige. Veliko naročil dobivajo iz tujine, tako so z njihovimi izdelki že opremljeni objekti v Nemčiji, Avstriji, na Kanarskih otokih in v Dubaju.

tadej-faršang, tapetništvo, f-modern
Nataša Juhnov
Faršang je pred desetimi leti začel sam s popravili oblazinjenega pohištva. Danes pohištvo večinoma izdeluje, v podjetju pa je že osem zaposlenih.

Namesto kruha pohištvo

Kasneje je Faršang začel delati v domači delavnici v Rakičanu, kjer je še danes sedež podjetja. Lani pa se je odločil za investicijo v nove proizvodne prostore – kupil je prostore nekdanje pekarne v Lendavski ulici v Murski Soboti in jih preuredil v delavnico. Med večjimi načrti podjetja za letošnje leto je ureditev tako imenovane vzorčne sobe v Rakičanu, kjer si bodo lahko potencialni kupci ogledali njihove izdelke, predvsem sedežne garniture.

tadej-faršang, tapetništvo, f-modern
Nataša Juhnov
Dani Faršang je glavni oblikovalec novih izdelkov pod blagovno znamko Jyotto.

Poleg teh izdelujejo še druge vrste pohištva, tudi postelje – te največ za hotele. Z dejavnostjo, s katero je začel pisati zgodbo o uspehu, torej s popravilom oblazinjenega pohištva, se ukvarjajo še zgolj toliko, kot jim dopušča čas. V Sloveniji imajo kupce na območju celotne države, veliko delajo za naročnike iz prestolnice. Kot pojasnjuje Faršang, danes pri željah kupcev prevladuje sodobni – nižji dizajn, pri materialih pa je največ zanimanja za tako imenovane tkanine aquaclean, ki so boljše za čiščenje.

tadej-faršang, tapetništvo, f-modern
Nataša Juhnov
Tadej Faršang želi okrepiti prodajo lastnega pohištva, zato bo kmalu odprl vzorčno sobo, kjer bodo potencialnim kupcem na ogled sedežne garniture.

Sodelovanje z oblikovalci in arhitekti za prihodnost

Z omenjeno vzorčno sobo želi Faršang okrepiti prodajo sedežnih garnitur. Pri tem sodeluje z arhitekti in modnimi oblikovalci, ki pomagajo pri oblikovanju prihodnjih kolekcij pohištva. Prve izdelke, ki bodo plod tega sodelovanja, bodo predstavili že spomladi. Medtem ko jih večina kupcev že obišče z lastnimi predstavami in željami, kakšno pohištvo želijo imeti, dobiva Faršang tudi v praksi vedno nove zamisli. Tako kot na drugih področjih, kot je prehrana, se tudi pri pohištvu med ljudi vrača zavest, da lahko doma kupijo najbolj kakovostne stvari. »Smo na ravni srednjega in višjega cenovnega razreda, odvisno od tega, kaj stranka naroči in kakšne materiale izbere. Naše pohištvo bo morda stalo nekaj več, a kot mojstri stojimo za tem, kar izdelamo, v trgovini pa vam bodo čez eno leto povedali, da je potekla garancija.« 

tapetništvo murska-sobota tadej-faršang