vestnik

(VOLITVE) Med kandidati Stranke Alenke Bratušek tudi znana pomurska imena, kako je pri drugih strankah?

Rok Šavel, 12. 3. 2022
Stranka Alenke Bratušek
SAB je danes v Novi Gorici predstavila kandidate, s katerimi se odpravlja na državnozborske volitve 24. aprila.
Aktualno

Med kandidati so vsi aktualni poslanci SAB, v Pomurju pa med drugim tudi načelnik soboške upravne enote. Poslanski kandidati nekaterih strank še skrivnost.

Stranka Alenke Bratušek je danes v Novi Gorici predstavila kandidate, s katerimi se bodo odpravili na prihajajoče državnozborske volitve. Na kandidatni listi je 38 kandidatk, za nov preboj v državni zbor pa se bodo potegovali tudi vsi aktualni poslanci iz vrst SAB. Prvakinja stranke Alenka Bratušek bo kandidirala v v volilni enoti Kranj, Marko Bandelli v enoti Postojna, Maša Kociper v enoti Ljubljana center, Andrej Rajh in Branislav Rajić v enoti Maribor in Vojko Starović v enoti Celje.

Med imeni, ki bodo kandidirali v ptujski volilni enoti, v katero spadajo volilni okraji, ki pokrivajo Pomurje, najdemo načelnika Upravne enote Murska Sobota Dominika Šteinerja, ki je lani oktobra izstopil iz DeSUS in se je konec februarja z nekaterimi člani soboškega odbora upokojencev v Murski Soboti sestal z vodstvom SAB. V stranko nekdanje premierke sta takrat prestopila tudi soboška mestna svetnika Jože Šadl in Slavica Meglič. Na državnozborske volitve se podaja tudi Olga Belec, nekdanja lastnica hotela Diane, ki je bila v Šarčevi vladi državna sekretarka na vladnem uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu. V Pomurju bosta kandidirali še direktorica modnega podjetja iz Murske Sobote Klavdija Grkman in pravnica in ena od ustanovnih članov Lions kluba Gornja Radgona Valerija Frangež.



Kdo so kandidati preostalih strank?


Kot prvi so pomurske kandidate za poslance predstavili pri vladajoči SDS, in sicer že lanskega septembra v Renkovcih, a je vmes prišlo do sprememb. Zdaj je zagotovo, da bo, kljub nekaterim pomislekom in strahu pred morebitnimi nadomestnimi županskimi volitvami, ki so se izkazali za neupravičene, za poslanca kandidiral tudi lendavski župan Janez Magyar, kar nam je tudi osebno potrdil. Preostali kandidati so še Bojan Petrijan, Dominik Štrakl, Andreja Prettner in Simona Himelrajh, zaposlena v radenski občinski upravi, ki je na listi zamenjala Aljo Domjan. Slednja je iz osebnih razlogov umaknila soglasje za kandidaturo, istočasno pa je tudi odstopila kot svetnica v Radencih. Tudi Socialni demokrati so med prvimi predstavili svoje pomurske kandidate, to bodo Dejan Židan, Damijan Zrim, Vlasta Veren, Stanislava Perčič in Boris Edšidt.

Uradno so potrjeni  kandidati NSi. Kot smo poročali, bo Jožef Horvat kandidiral v lendavskem volilnem okraju, v murskosoboškem Martina Perša, na Goričkem Ivan Horvat, v gornjeradgonskem okraju Ivan Fras in v ljutomerskem Andreja Novak Görkeš. Neuradno so znana imena liste Povežimo Slovenijo, kar smo ravno tako že poročali. Mitja Slavinec bo kandidiral v osrednjem murskosoboškem okraju, Franc Küčan bo glasove nabiral na Goričkem, Marko Balažic naj bi nastopil v lendavskem volilnem okraju, Mojca Marovič se bo za preboj v državni zbor borila v gornjeradgonskem okraju in Tomislav Nemec bo skušal prepričati volivce v ljutomerskem okraju.



Čeprav se rok za vložitev kandidatnih list izteka, te je mogoče vložiti do 24. marca, pa prav vse stranke še niso sporočile kandidatov za vse volilne okraje. Levica je tako minuli vikend na kongresu ravno tako predstavila kandidate, a imen za dva soboška volilna okraja še niso razkrili. Kot so nam sporočili, bo lista v celoti predstavljena v začetku naslednjega tedna. Znano pa je, da bo v ljutomerskem okraju kandidiral Janez Brumen, v gornjeradgonskem Marijana Koren Ban in v lendavskem Valentina Škafar. Neznanka ostajajo zaenkrat kandidati LMŠ, se je pa prvak stranke Marjan Šarec že lanskega oktobra s poslancem Aljažem Kovačičem v okviru predvolilnih opravil mudil v Pomurju in v Moravskih Toplicah ustanovil odbor, ki ga vodi Tomaž Gregorec, občinski svetnik v Moravskih Toplicah. Vodilna na javnomenjskih anketah, stranka Gibanje Svoboda, ki jo vodi Robert Golob, naj bi imena razkrila 19. marca.

Po dalj časa trajajoči sagi o povezovanju in skupnem nastopu na volitvah več strank, med njimi LIDE in DeSUS, je povezovanje padlo v vodo. Sodelovanje so že prej odpovedali v Dobri državi in kot kandidata v Murski Soboti predstavili Mateja Vučka, stranka LIDE - stranka predsednika Igorja Zorčiča pa se na volitve sploh ne bo podala. DeSUS bo tako na volitvah nastopil samostojno, zagotovo pa na listi ne bo dolgoletnega poslanca Franca Jurše, ki je že dlje časa bolniško odsoten. Vmes je izpadla tudi Neodvisna stranka Pomurja Jožeta Korpiča, ki se je omenjala kot del omenjene koalicije. Korpičevo stranko se je v nadaljevanju povezovalo tudi s stranko Zorana Stevanovića Resni.ca, a ta je vmes že predstavila svoje kandidate. V Pomurju bodo kandidirali, kot je razvidno s strankine spletne strani, Kornelija Jaklovič Činč, Špela Strelec, Karin Abramušič in Tomi Šoštarič. Samostojno se na volitve podaja še stranka Vesna, med kandidati v Pomurju bo Vlado Poredoš, Saša Fras pa bo kandidiral v Ljubljani. Zanimiv boj bo tudi za poslanca madžarske narodne skupnosti, saj je ob Ferencu Horvathu kandidaturo napovedal tudi Mihael Kasaš, direktor lendavske občinske uprave. Tako se skupaj z Magyarom in Petrijanom kar trije ključni možje lendavske občine odpravljajo na poslanske volitve. 

sab stranka-alenke-bratušek volitve kandidati-za-poslance