vestnik

Stražnica v Žitkovcih po skoraj treh desetletjih v last občine Dobrovnik

STA, 8. 12. 2019
Nataša Juhnov
Dobrovnik. Slika je simbolična.
Aktualno

Vlada bo na občino Dobrovnik brezplačno prenesla lastništvo nekdanje stražnice v Žitkovcih, ki jo bodo uporabljali za turistične, kulturne in medgeneracijske namene. V Dobrovniku so se odločitve vlade razveselili, čeprav so nanjo čakali skoraj tri desetletja.

"Veseli smo odločitve vlade, čeprav je malo pozna, kajti stražnico so nam obljubljali že takoj po koncu vojne za Slovenijo, torej leta 1991, ko smo bili še krajevna skupnost. Vendar je dogovor padel v vodo, stvari pa zapletle," je za STA povedal župan občine Dobrovnik Marjan Kardinar. Dodal je, da so v tem času objekti žal skoraj propadli, okolica pa je zapuščena in zarasla.

abcd0e29ea579067a166a270039e9609
Nataša Juhnov
Marjan Kardinar

Nepremičnino bo občina uporabljala v razvojne namene, za kar ima pripravljen projekt Ureditev nekdanje stražnice Žitkovci. "Vendar pa bomo morali zaradi dolgega čakanja skupaj z ministrstvom najprej ugotoviti, kakšno je stanje objektov in ali so sploh še primerni za obnovo ali jih bo bolje porušiti. Za zdaj imamo rezerviranih le nekaj tisoč evrov za osnovno čiščenje oz. ureditev, saj nismo vedeli, kdaj bomo postali lastniki," je pojasnil Kardinar.

023572b215e2ee973ed1080a57f8d762
Nataša Juhnov
Dobrovnik

Kot so sporočili po četrtkovi seji vlade, na občino brezplačno prenašajo državno premoženje, ki je v upravljanju ministrstva za obrambo. Vlada je za podpis pogodbe pooblastila ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška.

Skladno z načrtom bo morala občina očistiti okolico in notranjost objekta, posekati drevje in podrast, odpeljati okoli 150 kubičnih metrov zelenega odpada in za okoli 20 kubičnih metrov kosovnih odpadkov ter položiti 500 metrov novega električnega in vodovodnega omrežja. Zgradila naj bi malo čistilno napravo, popravila streho, inštalacije, uredila notranje prostore, okolico, dostopne poti ter postavila informativne table in ustrezno signalizacijo.

občina vlada nepremičnine
Kaj zdaj berejo drugi