vestnik

Strelišče v Fokovcih: »Ko streljajo, se skrijemo v klet«

Andrej Bedek, 24. 6. 2018
Nataša Juhnov
Dogajanje na vadbišču/strelišču SD Kaliber eni družini iz Fokovec domnevno greni življenje, a inšpekcijski pregledi kršitev za zdaj niso našli.
Aktualno

Družina Jeneš izgubila potrpljenje zaradi aktivnosti Strelskega društva Kaliber. Mnogi inšpekcijski nadzori niso našli kršitev, Jeneševi pa zatrjujejo, da je od leta 2016, ko je začelo delovati strelišče, bivanje v bližini nevzdržno. 

»Zaradi neznosnega hrupa v družini jemljemo pomirjevalna zdravila. Urnik streljanja si prilagajajo po svoje, sem ne hodijo streljat le člani društva. Ko streljajo, se skrijemo v klet. Streljajo tudi z vojaškim orožjem, kar je razvidno iz objav na družabnih omrežjih. K nam nihče več noče priti na obisk prav zaradi hrupa in pokanja. Tudi živali so, ko streljajo, zmedene in prestrašene. Do leta 2016 smo živeli v mirnem okolju in pravzaprav nikoli nismo pričakovali, da nam bo kdo tako grobo posegel v pravico do zdravega in kakovostnega življenjskega okolja. Da ne bo pomote: nismo nevoščljivi in ne gojimo zamer do nikogar. Preprosto nas moti hrup.«
Tak je kratek povzetek zgodbe družine Jeneš iz Fokovec. Njihova stanovanjska hiša je namreč slabih 150 metrov zračne razdalje oddaljena od strelišča/vadišča Strelskega društva (SD) Kaliber. Društvo običajno tam vsako sredo in soboto od 11.00 do 19.30 strelja.
"Vedno smo pripravljeni pomagati"
Srečko Čahuk, predsednik Strelskega društva (SD) Kaliber Fokovci, pravi, da so bili v društvu zaradi prijav že večkrat pod drobnogledom inšpekcije za okolje in prostor, policije in inšpektorata za notranje zadeve. "Vedno se je izkazalo, da delamo po predpisih in v skladu z zakonodajo," je v odgovoru poudaril predsednik. V SD Kaliber je aktivnih 30 članov, ki v društvu delujejo od začetka, od leta 2015. "Oktobra 2016 pa smo uradno odprli vadišče oziroma strelišče," je dejal Čahuk. Dodal je tudi, da so člani društva domačini, ki so vpeti tudi v gasilsko društvo, "kar pomeni, da nam ni vseeno za naš kraj, našo vas, in smo vedno pripravljeni tudi drugim društvom priskočiti na pomoč. Ne nazadnje smo obnovili potok oziroma jarek, ki teče po parcelah, na katerih je strelišče."

Ovadbo so zavrgli

Jeneševi so začeli, kot so bili slikoviti, »bojevati svoj boj za pravico malega človeka« že pred oktobrom 2016, ko je bilo strelišče uradno odprto. Takrat so zoper predsednika SD Kaliber Srečka Čahuka vložili kazensko ovadbo na murskosoboškem tožilstvu zaradi suma povzročanja splošne nevarnosti s streljanjem na strelišču in hrupom, ki ob tem nastaja. Prijavitelji so bili v ovadbi še prepričani, da je strelišče nezavarovano. »Ogrožena so naša življenja,« je bilo med drugim zapisano v dokumentu.


Okrožna državna tožilka Anica Šoštarič je zato policiji odredila, da zbere obvestila. Policisti in kriminalisti Policijske uprave Murska Sobota (PUMS) in inšpektorat za notranje zadeve (IRSNZ) so po besedah uradne govorke PUMS Suzane Rauš v letih 2016 in 2017 opravili nadzor nad streliščem. »Pri prvem nadzoru v letu 2016 je inšpektor IRSNZ ugotovil manjše nepravilnosti na strelišču, pri nadzoru 2017 pa nepravilnosti ni bilo ugotovljenih. V letu 2016 so policisti pri nadzoru ugotovili kršitve po zakonu o orožju in zoper dva kršilca ustrezno ukrepali. PUMS je bila od občana v letu 2017 trikrat in v letu 2018 enkrat obveščena, da na strelišču v Fokovcih streljajo in ga moti hrup. Navedeno strelišče uporablja strelsko društvo, ki ima določen urnik streljanja,« je pojasnila tiskovna predstavnica pomurske policije. Šoštaričeva je ovadbo Jeneševih decembra 2016 zavrgla. »Iz vsega ugotovljenega je mogoče zaključiti, da ni znakov kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti. SD Kaliber namreč poseduje vso potrebno dokumentacijo za delovanje društva in izvajanje streljanja na svojem strelišču,« je utemeljila odločitev.

Inšpektorji: Vse je po črki zakona

Družina Jeneš je ob vložitvi ovadbe na tožilstvu in prijavah na policiji dogajanje na fokovskem strelišču avgusta 2016 in nato še januarja lani naznanila tudi okolijski inšpekciji, ta je marca 2017 ustavila postopek. Darja Pajtler, inšpektorica za okolje, je Jeneševim razložila: »Na omenjenem vadišču streljajo samo člani društva v tarče in na glinaste golobe. Po vsakem streljanju na glinaste golobe in streljanju z drugim strelnim orožjem tulce poberejo in jih ustrezno predajo.« In še: »Vadišče je omejeno z opozorilnim trakom, na vogalih so opozorilne table z napisoma Pozor strelišče in Prehod prepovedan. Društvo je vaščane obvestilo, da je v vasi ustanovljeno SD Kaliber in da se bo vadišče uporabljalo od 25. junija 2016 naprej.«


Inšpekcija za okolje in prostor (IRSOP) je za mnenje zaprosila Zavod za varstvo narave. Zavod je vadišče za streljanje SD Kaliber opredelil kot območje za izvajanje športnih dejavnosti in bi zato morala biti na zemljišču določena ustrezna namenska raba v občinskem prostorskem načrtu. Našteli so še naravovarstvene ukrepe za zmanjševanje negativnega vpliva na naravo: določitev termina streljanja, določitev ukrepov, s katerimi bi se preprečilo ali zmanjševalo vplive smodnika, kemikalij, odpadnih snovi, delov izstrelkov, ki lahko povzročajo poškodbe in zastrupitve rastlin in živali, ter postavitev ograj in zaklona tako, da ni negativnega vpliva na naravo.
»Med postopkom je bilo nato ugotovljeno, da zemljišči, kjer je vadišče SD Kaliber, po namenski rabi spadata na območje ostalih kmetijskih zemljišč po prostorskoureditvenih pogojih Občine Moravske Toplice, iz katerih sledi, da so na omenjenem območju dopustne ureditve rekreacijskih in športnih površin,« je postopek sklenila inšpektorica.

Šli bodo do konca

Jeneševi niso odnehali: oktobra 2017 je sledila nova prijava na inšpekcijski organ. »Pojasnjujemo, da bo IRSOP ukrepala v skladu z zakonskimi pooblastili ter kriteriji in prioritetami dela inšpekcije,« so na naše poizvedovanje odgovorili z inšpekcije. V drugo, kot je mogoče razbrati iz odgovora, okolijska inšpekcija še ni ukrepala. »Šli bomo do konca, čeprav skoraj že verjamemo, da očitno v državi ni posluha za malega človeka,« pa so ob novih dejstvih in okoliščinah povedali Jeneševi. Ne mine dan, da se ne bi spraševali: »Kaj je bilo prej na tem območju, ali strelišče za nekaj posameznikov ali kraj za kakovostno bivanje nas domačinov, Fokovčanov?«
fokovci strelišče policija inšpekcija