vestnik

Stres pri gasilcih: Ne smejo se identificirati z žrtvijo

Andrej Bedek, 17. 10. 2017
Jure Zauneker
Janez Balažic, predstojnik Inštituta za sodno medicino, je izpostavil, da se gasilci med reševanji ne smejo identificirati z žrtvami
Aktualno

V Gasilskem domu v Murski Soboti je sinoči potekalo strokovno izobraževanje za gasilce o psiholoških vidikih v primeru večjih intervencij. 

Udeležencem je o premagovanju stresa pri večjih požarih, tragičnih prometnih nesrečah in drugih dogodkih, pri katerih posredujejo gasilci, med drugim predaval poklicni gasilec Tomas Felkar, sicer rojak iz Rogašovec.


Slušatelji so prisluhnili tudi še enemu pomurskemu rojaku, Jožetu Balažicu, predstojniku Inštituta za sodno medicino, ki je predstavil več primerov nesreč s psihološkega vidika.
O stresu med gašenjem ogromnega požara, ki je v Ljutomeru izbruhnil 8. junija v skladišču podjetja Eko Plastkom in uničil skladišče, v katerem so bili odpadne sveče, plastika in parafin, pa je spregovoril Dušan Hunjadi, poveljnik PGD Ljutomer.

01eb443f6e75e89180e34f61a4d33aec
Jure Zauneker
Dušan Hunjadi (desno) je spregovoril o junijskem požaru v Ljutomeru v skladišču Eko Plastkoma.

Felkar je med drugim poudaril, da bi tudi gasilci redno potrebovali pomoč kliničnih psihologov po zahtevnejših intervencij, a so s prizadevanji pri državi na to temo, naleteli na gluha ušesa.
Balažic je izpostavil, da se gasilci med reševanji ne smejo identificirati z žrtvami, Hunjadi pa pridal, da je k lažji junijski intervenciji, po doslej največjem požaru na severovzhodu države, veliko pripomoglo, da so gasilci že med samim delom imeli na voljo dovolj napitkov in energijskih ploščic, po končani izmeni pa topel obrok.

31258042135f95dce946c0cd1dde125e
Jure Zauneker

požar gasilci ogenj