vestnik

Stric Geza gre v Zaturce

A. Nana Rituper Rodež, 13. 3. 2019
A. Nana Rituper Rodež
Na predstavitvi najnovejšega romana Štefana Kardoša z naslovom Stric Geza gre v Zaturce se je v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota z avtorjem pogovarjal Franci Just. 
Aktualno

S pripovedovanjem družinskih zgodb in obujanjem spominov si ob dnevu mrtvih radi razbijamo novembrsko sivino in melanholijo, pravi pisatelj Štefan Kardoš. Izjemen pripovedovalec družinskih zgodb je tudi stric Geza, ki najraje obuja spomine na dedka, borca na Vzhodni fronti prve svetovne vojne. Lani se je manjša skupina odpravili po poti usode Petra Kutoša in nastal je roman, film in še nekaj več.

f5991598c8fe447b961b83882bc8ba27
A. Nana Rituper Rodež
Predstavitev romana Stric Geza gre v Zaturce v PIŠK.


Geza je tako slikovito pripovedoval o dedku Petru, ki se je boril na fronti in bil tudi hudo ranjen, da je nekoč padla ideja, da te kraje tudi obiščejo. To so lani tudi uresničili. Popotovanje skozi Porabje, naprej po Madžarski do Zaturcev v Ukrajini, pa ni bilo le družinsko, ampak tudi strokovno in spominsko, saj so se jim pridružili nekateri člani Slavističnega društva in snemalec Jože Glažar.

231bd87ad711fd27f5e320e3c194dd49
A. Nana Rituper Rodež
Predstavitev romana Stric Geza gre v Zaturce v PIŠK.


Nastal je roman Stric Geza gre v Zaturce, kjer ima glavno vlogo Geza, Petrov vnuk, ki bil zelo navezan na svojega dedka in tudi tisti, ki je najbolj ohranjal spomine nanj. Ta pot je bila za marsikoga sploh pa za Gezo zelo čustveno obarvana. Na poti pa so nepričakovano doživeli še pravi zaplet, ko so iz mariborskega arhiva dobili sporočilo, da se Kutoš naj sploh ne bi boril na tej fronti. Roman pa v nadaljevanju razkriva, ali si je Kutoš vso zgodbo o bojih in fronti le izmislil, ali je resnica, kje drugje.

6b9729634b4f705dfd8b75dca3e972e0
A. Nana Rituper Rodež
Nastopila sta vokalistka Katarina Šebök in kitarist Jože Glažar, ki o popotovanju posnel film.


O romanu in popotovanju se je z avtorjem pogovarjal Franci Just, ki bil z njimi v Ukrajini. Just je med drugim izpostavil, da je to več kot le družinska zgodba in da je s tem romanom postavljen spomenik možem, ki so se bojevali na bojiščih prve svetovni vojne.

6c49b30be2c4bec8053d81e7c2cd81cc
A. Nana Rituper Rodež
Štefan Kardoš podpisuje svoje knjige. Fotografija A. Nana Rituper Rodež


Roman Stric Geza gre v Zaturce / Geza bači dé v Zaturce je izšel v slovenskem in porabskem jeziku kot 21. zvezek knjižne zbirke Med Rabo in Muro, izdalo pa ga je Društvo za humanistična vprašanja ARGO v sodelovanju Zveze Slovencev n Madžarskem.

štefan kardoš Stric Geza gre v Zaturce Franci Just prva svetovna vojna