vestnik

Na strokovnem posvetu v Moravskih Toplicah razpravljali o okoljski samozadostnosti Slovenije

Vestnik, 24. 9. 2020
Damjana Nemeš
Strokovni posvet v Moravskih Toplicah.
Aktualno

Zveza ekoloških gibanj Slovenije, Znanstveno-raziskovalno središče (ZRS) Bistra Ptuj, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru (UM) ter fakulteti za strojništvo Univerze v Mariboru in Novem mestu so v soorganizaciji Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Slovenskih državnih gozdov pripravili 23. strokovni posvet Okoljska samozadostnost Slovenije - neizogibna nujnost.

Na posvetu, ki že vsa ta leta poteka v Moravskih Toplicah, bodo v dveh dneh pripravili več panelov in razprav, prvi dan srečanja pa je potekala tudi novinarska konferenca, na kateri so predstavili namen, cilje in zaključke posveta. 

Na konferenci so sodelovali Niko Samec s Fakultete za strojništvo UM, Štefan Čelan, direktor ZRS Bistra Ptuj, Marko Agrež, tehnični direktor Energetike Ljubljana, Viktor Vračar, poslovni direktor Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) in generalni direktor Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ), Tomaž Vuk, član uprave Salonit Anhovo ter Franc Cipot, direktor Centra za ravnanje z odpadki Puconci (CEROP), povezoval pa jo je Karel Lipič, predsednik Zveze ekoloških gibanj Slovenije (ZEG). 

strokovni-posvet, moravske-toplice, okoljska-samozadostnost
Damjana Nemeš
Strokovni posvet v Moravskih Toplicah.

Na posvetu,  na katerem sodeluje 80 udeležencev, 50 pa ga spremlja po spletu, bodo v tematskih sklopih razpravljali o energiji iz odpadkov ter snovni rabi ločeno zbranih odpadkov v sistemu krožnega gospodarstva, o okoljskem komuniciranju ter o onesnaževanju zraka in o zdravju ljudi. 

Kot je bilo izpostavljeno na novinarski konferenci, so odpadki del vseh procesov, s konceptom krožnega gospodarstva pa jih lahko koristno izrabimo, in sicer kot energijski ali alternativni surovinski vir. Odpadke je zaradi njihove raznolike sestave potrebno ločeno zbirati in obdelati, ko pa njihova snovna izraba ni več možna, bi jih bilo treba izrabiti kot energetsko vsebnost. 

strokovni-posvet, moravske-toplice, okoljska-samozadostnost
Damjana Nemeš
Strokovni posvet v Moravskih Toplicah.

V večjih mestih po svetu se zaradi razvoja krožnega gospodarstva in delovanja pametnih mest odločajo za pokrivanje surovinskih in energetskih potreb iz odpadkov. V Sloveniji je ločevanje zbiranja komunalnih odpadkov na visoki stopnji, prav tako imamo vzpostavljene predelovalne kapacitete za njihovo dodatno sortiranje in delno snovno izrabo, nimamo pa dovolj objektov za njihovo energetsko izrabo, je bilo še izpostavljeno na konferenci. 

Več o poudarkih in zaključkih tako posveta kot novinarske konference pa v prihodnji številki Vestnika. 

okoljska-samozadostnost-slovenije posvet moravske-toplice