vestnik

Elektrika cenejša za petino, nižja tudi omrežnina

STA, 21. 3. 2020
Bobo
Za obdobje od 1. marca do 31. maja 2020 se gospodinjskim in malim poslovnim odjemalcem ne bo obračunala tarifna postavka za obračunsko moč oziroma bo cena za to postavko 0,00 evrov na kilovat, so sporočili iz Agencije za energijo.
Aktualno

Elektrika bo cenejša za petino, poleg tega bo strošek nižji še za del omrežnine.

Kot smo poročali, je vlada včeraj izdala odlok o začasnem neplačevanju prispevkov za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije za male poslovne odjemalce in gospodinjske odjemalce električne energije. Račun za električno energijo povprečnega gospodinjstva bo tako nižji za okrog 20 odstotkov. 

Sprememba tarifne postavke

Prav tako se je z izrednim ukrepom spremenila tarifna postavka za obračun omrežnine. Za obdobje od 1. marca do 31. maja 2020 se gospodinjskim in malim poslovnim odjemalcem ne bo obračunala tarifna postavka za obračunsko moč oziroma bo cena za topostavko 0,00 evrov na kilovat, so sporočili iz Agencije za energijo.

Povprečen mesečni strošek gospodinjstva in manjše poslovne uporabnike za elektriko znaša okoli 50 evrov. Omrežnina se bo za te uporabnike znižala za 33 odstotkov, ob nespremenjeni porabi bo celoten račun nižji za 14 odstotkov, so preračunali na agenciji.

elektrika
Dreamstime
Račun za električno energijo povprečnega gospodinjstva bo nižji za okrog 20 odstotkov in del omrežnine.


Skupaj z ukrepom vlade, na podlagi katerega gospodinjski odjemalci in mali poslovni odjemalci v istem obdobju ne bodo plačevali prispevkov za proizvodnjo iz obnovljivih virov energije, bo njihov skupni mesečni prihranek približno 27 odstotkov.

S tem se na agenciji odzivajo na socialne in gospodarske posledice širjenja koronavirusa, so poudarili.