vestnik

Stroškov za pot v Valdoltro vam več ne bodo povrnili 

Majda Horvat, 12. 10. 2018
Nataša Juhnov
Spremembe so predvidene tudi pri predpisovanju zdravil. 
Aktualno

Košarico zdravstvenih pravic so premetali. Nekaj pravic je dodanih, druge zmanjšujejo. Neugodno za Pomurje bo omejevanje pravice do povračila potnih stroškov. 

Že nekaj časa je viselo v zraku spreminjanje nabora pravic v košarici obveznega zdravstvenega zavarovanja, zdaj, ko je vlada sestavljena in se ve, da je nov zdravstveni minister nekdanji direktor zdravstvene zavarovalnice, torej Samo Fakin, so novosti prišle na dan. Skupščina zavoda za zdravstveno zavarovan Slovenije (ZZZS) je namreč 17. septembra sprejela spremembe in dopolnitve pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki bodo začele veljati jutri, 13. oktobra, nekatera določila pa bodo stopila v veljavo z enoletnim zamikom. Ta se nanašajo predvsem na novo pravico do zobnih vsadkov, do katerih bodo zavarovanci upravičene v primeru redkih, hudih nepravilnosti ali bolezni, pri katerih ni mogoča drugačna zobno-protetična rehabilitacija.


Spremembe in dopolnitve pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja so zelo obsežne in se dotikajo skoraj vseh področij, s tem, da se nekatere pravice dodajajo in druge zmanjšujejo ali črtajo, v finančnem smislu pa naj bi se na osnovi sprememb izdatki ZZZS zvišali


Spremembe bodo imele negativne posledice za ljudi predvsem tam, kjer se bodo črtale ali omejevale. Eno takšnih, ki bo prizadelo zavarovance s Pomurja je novo določilo o priznavanju potnih stroškov. Po novih pravilih namreč zavarovana oseba ima pravico do povračila potnih stroškov samo za potovanje do najbližjega izvajalca. To v praksi pomeni, da na primer zato, ker murskosoboška bolnišnica izvaja ortopedske storitve in posege, zavarovanec, ki se sam odloči za zdravljenje v Valdoltri, več ne bo upravičen do povračila potnih stroškov. Krajevno pomembne spremembe pravic pa bodo tudi spremembe, ki se nanašajo na zdraviliško zdravljenje in zdravljenje v tujini.

Robert Balen
Nekdaj dolgoletni prvi mož zdravstvene zavarovalnice, današnji zdravstveni minister Samo Fakin premetal košarico zdravstvenih pravic. Fotografija Robert Balen
zzzs sprememba pravic