vestnik

Strožja zakonodaja za boljše zdravje

I. B., 29. 3. 2019
Nataša Juhnov
Na trgovskih policah se od 7. aprila naprej ne smejo več znajti živila, ki imajo več kot dva grama industrijsko dodanih trans maščob na 100 gramov maščob.
Aktualno

Od 7. aprila naprej na tržišču ne smejo več biti živila, v katerih bi bila presežena predpisana vsebnost trans maščobnih kislin. Lani je bil namreč uveljavljen Pravilnik o najvišji dovoljeni vsebnosti trans maščob, prehodno obdobje, ki je bilo namenjeno prilagoditvi sestave živil, pa se izteče čez nekaj dni. 

Na trgovskih policah se tako od 7. aprila naprej ne smejo več znajti živila, ki imajo več kot dva grama industrijsko dodanih trans maščob na 100 gramov maščob. Do strožje zakonodaje so vodili tudi rezultati državnega raziskovalnega projekta Trans maščobe v živilih. Izvajalci so namreč že v preteklosti ugotovili, da med bolj tvegana živila sodijo različni pekovski izdelki, velike količine trans maščob pa so našli v več rogljičkih, ki so bili s tržišča že umaknjeni.
Kaj so trans maščobe?
Trans maščobe so maščobe, za katere so številne raziskave pokazale, da motijo presnovo in transport maščob, povečujejo raven krvnega holesterola ter s tem znatno povečujejo tveganja za razvoj bolezni srca in ožilja, ter drugih kroničnih bolezni.

Te snovi so se v večji meri pričele uporabljati, ko je industrija v prejšnjem stoletju trde maščobe nadomeščala s cenejšimi delno hidrogeniranimi rastlinskimi maščobami.

Humano mleko eden od kazalcev

Rezultati raziskovalnega projekta kažejo, da se stanje na tržišču izboljšuje. "Zadnji odvzem vzorcev smo izvedli konec leta 2018, v obdobju prehodnega roka pravilnika.Vzorčili smo v omejenem obsegu na več lokacijah, in sicer na območju Osrednje Slovenije, Štajerske in Goriške. Med vzorci je bilo tudi deset vzorcev rogljičkov, ki so leta 2016 vsebovali več kot 2% trans maščobnih kislin. V nekaterih primerih smo ugotovili bistveno izboljšanje, npr. celo zmanjšanje iz skoraj 8% na pod 0,5%, vendar pa je bilo pri precej vzorcih stanje nezadovoljivo," pojasnjuje Rajko Vidrih z Biotehniške fakultete. Za enega najbolj zanesljivih bioloških kazalcev prehranskega vnosa trans maščobnih kislin velja humano mleko. "Primerjali smo mlečno-kislinsko sestavo materinega mleka v odvisnosti od materine prehrane med letoma 2000 do 2010. Ugotovili smo, da se je v tem desetletnem obdobju količina trans maščobnih kislin v humanem mleku zmanjšala za 50% in sicer iz 2,3 ut.% na 1,15 ut.%. Rezultati so zelo spodbudni, z novo zakonodajo pa na tem področju pričakujemo še dodatno izboljšanje," je pojasnil Evgen Benedik s Pediatrične klinike UKC Ljubljana.

Pravilnik bo imel pomemben vpliv na javno zdravje, pravijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Največjega prav na prehransko manj ugodna živila, med katera prištevamo slaščice, prigrizke, piškote, ocvrto in hitro hrano, a ta pogosto vsebujejo tudi visok delež nasičenih maščob, sladkorja in soli.
trans maščobe nijz Pravilnik o najvišji dovoljeni vsebnosti trans ma
Kaj zdaj berejo drugi