vestnik

Štrukelj: Konoplja in sladki pelin se vračata

Maja Furman, 11. 4. 2019
Vestnik
Prof. dr. Borut Štrukelj: »Zaupajmo zdravniku in naravi. In bodimo optimisti v vsakem trenutku.«
Aktualno

Konoplja in sladki pelin sta zeli, katerih zdravilne učinke so poznala že stara ljudstva pred tisočletji. Zdaj se vračata in sta pravi hit na zeliščarski sceni.

Konoplja – prepovedana od leta 1928

Zdravilne učinke sorodnice hmelja so pred tisočletji poznali in uporabljali za medicinske namene že Kitajci in Indijci. Izvlečki iz indijske konoplje so bili kot učinkovito sredstvo proti bolečinam in kašlju v Evropi in Združenih državah Amerike uradno v rabi do leta 1928. Zaradi številnih zlorab pa so bili pripravki izvlečkov iz indijske konoplje leta 1941 uvrščeni na seznam prepovedanih mamil. Zanimanje za konopljo in njene zdravilne učinke se je med znanstvenike vrnilo šele v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Pred leti so bili pripravki iz indijske konoplje pri nas uvrščeni v skupino II, kar pomeni, da se lahko na osnovi zdravniškega recepta uporabljajo za lajšanje nekaterih bolezni. Za medicinske namene se uporabljata dve vrsti konoplje: indijska in industrijska. Prva vsebuje kanabinoide, ki imajo psihoaktivne lastnosti, druga ne. »Nedvomno gre za visoko potencialno zdravilno rastlino, vsi učinki katere bodo dokazani šele v prihodnosti,« pove o konoplji prof. dr. Borut Štrukelj.

Zdravijo ali lajšajo

Sogovornik pravi, da zdravilne rastline, ki bi zdravila vse bolezni, ni. »Prav tako moramo poudariti, da imamo zdravila, ki zdravijo, in zdravila, ki lajšajo simptome. Protibolečinska sredstva recimo ne zdravijo zobobola, le lajšajo bolečino. S tem ko smo pregnali bolečino, nismo odpravili osnovnega vzroka. Tako je tudi z uporabo indijske konoplje za zdravljenje raka.
Čeprav je zaznati nekaj posameznih primerov, kjer se je splošno stanje pri rakavih boleznih po uporabi indijske konoplje oziroma njenih izdelkov popravilo, trenutno ni dovolj kliničnih raziskav, ki bi potrdile uporabo konoplje za zdravljenje raka. Vsekakor pa indijska konoplja pripomore k lajšanju simptomov pri raku.«

»Smo šele na začetku raziskav, a rezultati so obetavni, predvsem na področju odkritja, da sta imunski sistem in rak velikokrat povezana.«

Sladki pelin

Sprva so njegovo rabo uspešno prakticirali za zdravljenje malarije. »V izvlečku sladkega pelina je učinkovina artemisinin, ki reagira z železom in tvori prost kisikov radikal, ki je zelo toksičen. Ta uniči parazite in znaki malarije se zmanjšajo. Ker imajo nekatere rakave celice tudi več železa, v primerjavi z drugimi celicami v organizmu, je prišlo do ideje, da artemisinin lahko uniči rakave celice. To tudi drži, a v laboratorijskih razmerah,« pove prof. Štrukelj. Hkrati poudari, da artemisinin ni učinkovit pri eliminiranju vseh vrst rakavih celic. »Ker je razmeroma nestrupen, predvsem kot čaj, ga bolniki lahko uživajo,« še doda. Prof. Štrukelj pove, da so šele na začetku raziskav, »a rezultati so obetavni, predvsem na področju odkritja, da sta imunski sistem in rak velikokrat povezana. Zaupajmo zdravniku in naravi. In bodimo optimisti v vsakem trenutku«.
Vabljeni na Vestnik v živo
Vestnik v živo s prof. dr. Borutom Štrukljem bo v torek, 7. maja 2019, ob 18. uri v Gledališču Park v Murski Soboti. Vabljeni!
borut štrukelj vestnik v živo
Kaj zdaj berejo drugi