vestnik

Študenti v Prekmurju iskali rešitve za manj sovražnega govora

Ines Baler, 18. 11. 2018
Ines Baler
Poslušali so skupinske predstavitve in si ogledali videoposnetke, ki so nastali tekom gostovanja v Prekmurju.
Aktualno

Zavod Pomaju, zavod za informativne in promocijske dejavnosti Murska Sobota, je v okviru programa Erasmus+ Mladi v akciji gostil študente iz Slovenije, Romunije, Bolgarije, Španije, Grčije in Litve. Tema tokratnega druženja mladih je bila "Lažne novice, lažna realnost". 

Med 9. in 17. novembrom so mladi debatirali predvsem o sovražnem govoru ranljivih skupin v medijih in javnosti, iskali rešitve za njegovo omilitev in pripravljali fotografski, časopisni in videomaterial na omenjeno tematiko. Med udeleženci izmenjave je bila tudi Greta Keburyte iz Litve, ki tovrstne projekte podpira in v njih vidi ogromno pozitivnih plati: "Spoznaš novo državo, greš iz svoje cone udobja,razvijaš kreativnost, obenem pa spoznavaš nove ljudi in sklepaš nova prijateljstva."


9be0576908c778a6b1417d646fef84d7
Ines Baler
Poslušali so skupinske predstavitve in si ogledali videoposnetke, ki so nastali tekom gostovanja v Prekmurju.


Na zaključni prireditvi, ki je potekala v Dvorcu Rakičan, so študenti pripravili medijsko konferenco, na kateri so predstavili projekt in debatirali na okrogli mizi. Greta, študentka zdravstvene nege, je potek tedna opisala tako: "Imeli smo delavnice, na katerih smo se pogovarjali o sovražnem govoru v vseh državah udeležencev. Ugotovili smo, da se ta pojavlja v vseh državah, nato pa smo iskali rešitve, kako ga zmanjšati. Diskutirali smo o različnih kulturah, spoznali smo Rome, obiskali lokalne medije." Med drugim so obiskali tudi uredništvo Vestnika in spoznali naš način dela.


7e0ca49d3098d1d4a790e293ac4431e3
Ines Baler
Na okrogli mizi so mladi odgovarjali tudi vprašanja novinarjev.

Na skupnem druženju so dali poudarek tudi stereotipom, za katere so ugotovili, da jih je zelo lahko ustvariti. "Dobili smo fotografije ljudi, ki jih nismo poznali, in na podlagi podobe ustvarili zgodbo o njih. Nato so nam razkrili, kdo so te osebe, mi pa smo bili šokirani, ko smo izvedeli, da gre za znane osebe, saj smo predstavili same nesmisle," tako eno izmed delavnic opiše Litvanka. Na zaključni prireditvi so predstavili tudi ključne ugotovitve o tem, kako zmanjšati sovražni govor. Kot so dejali, je pomembna predvsem reakcija: "Če slišiš ali opaziš sovražni govor, moraš reagirati in ga ne ignorirati, kajti tako podpiraš slabe ljudi. Smo pa ugotovili, da imajo države udeležencev podobne probleme. Veliko je namreč sovražnega govora, ki se nanaša na spolno usmeritev in na manjšinske skupine."

Ines Baler
Poslušali so skupinske predstavitve in si ogledali videoposnetke, ki so nastali tekom gostovanja v Prekmurju. 
erasmus+ Zavod Pomaju sovražni govor