vestnik

Štumpf v bran Zoretu: "Če bo moral odstopiti on, bom odstopil tudi jaz"

STA, Vestnik, 16. 1. 2020
Niko Časar
Murskosoboški škof Peter Štumpf.
Aktualno

V Civilni iniciativi Dovolj.je po enajstih mesecih dela spoznavajo, da v Cerkvi na Slovenskem prihaja "do sistemskega prikrivanja spolnih zlorab in njihovega zavestnega pometanja pod preprogo". Zato so k odstopu pozvali ljubljanskega nadškofa metropolita Stanislava Zoreta in vrhovnega predstojnika Misijonske družbe - lazaristi Tomaža Mavriča. Na to se je danes odzval tudi soboški škof Peter Štumpf.

Direktor Zavoda Iskreni Igor Vovk je včeraj na tiskovni konferenci povedal, da Slovenska škofovska konferenca (SŠK) sicer ves čas sprejema in posodablja priporočila o tem, kako naj cerkveni delavci ravnajo ob sumih spolnih zlorab, "a vse ostaja zgolj mrtva črka na papirju". Edini, ki se je do zdaj problematike lotil z vso resnostjo, je po njegovi oceni murskosoboški škof Peter Štumpf. Ta je namreč prepovedal opravljanje duhovniške službe kapucinu Pascalu Jožetu Prši, ki ga je domnevna žrtev na novinarski konferenci iniciative maja lani obtožila spolne zlorabe. 



V iniciativi so po besedah člana, stalnega diakona Mateja Križaniča, do zdaj prijeli 38 prijav zoper 22 različnih duhovnikov, škofov in redovnikov. Ker v Sloveniji deluje 1022 duhovnikov, tolikšno število prijav po njegovih besedah pomeni, da jih je velika večina dobrih, kar pa še ne pomeni, da spolne zlorabe v Cerkvi niso težava. Kot primer, kjer ni bilo ukrepanja odgovornih, so danes znova izpostavili primer duhovnika Jožeta Planinška, sicer direktorja Doma sv. Jožef Celje. Zoper njega so po besedah duhovnika Janeza Cerarja v iniciativi prejeli pet prijav. Štiri se nanašajo na čas med letoma 1990 in 1996, ko je bil Planinšek viden član Misijonske družbe - lazaristi v Ljubljani, otipaval naj bi vsaj tri dijake, ki so bivali pri lazaristih, in na leto 2010, ko naj bi v počitniški hiši lazaristov na Pagu spolno nadlegoval bogoslovca. Na omenjene zlorabe je iniciativa opozorila že lani, Planinšek pa "še vedno opravlja svoje poslanstvo, kot da se ni nič zgodilo", je opozoril Cerar.

stanislav zore
sta
V Civilni iniciativi Dovolj.je so k odstopu pozvali ljubljanskega nadškofa metropolita Stanislava Zoreta.

Štumpf Zoretu izraža solidarnost

Na dogajanje se je danes odzval soboški škof Peter Štumpf. "Nadškofa Stanislava Zoreta poznam kot velikega poštenjaka in popolnoma podpiram izjavo Slovenske škofovske konference (SŠK), da ima pri zaščiti otrok in mladoletnih prav on velike zasluge za sedanje zadnje smernice o zaščiti mladoletnih. Nadškof Zore je zame maksimalni poštenjak, tako v moralnem kot tudi duhovnem pogledu. Je izvrsten pastir, pravi sobrat škofom in duhovnikom ter vernikom. Nekateri bi radi, da bi škofje delali čudeže, delamo po najboljši volji, znanju in močeh. Zato izražam sobratu Stanislavu svojo solidarnost," je zapisal. 

Dodal je, da se v soboški škofiji sooča s problemom spolnih zlorab, izvaja ničelno toleranco do vseh anomalij, jih odpravlja in formira duhovnike po določilih kanonskega prava, smernicah papeža Frančiška in navodilih Slovenske škofovske konference. "Pri izvajanju ničelne tolerance mi pomagajo strokovne in pravne službe. Pri tem podpiram dobronamerno in konstruktivno delo civilnih iniciativ, strokovnih služb in tudi posameznikov, ki mi pri tem pomagajo z informacijami in strokovnim svetovanjem. Še naprej bom sodeloval tako s civilnimi iniciativami kot z Ekspertno skupino za reševanje spolnih zlorab pri SŠK in vsemi, ki se iskreno trudijo za zaščito otrok in mladoletnih," tako Štumpf, ki piše še, da mu je hudo za žrtve, ki zaradi tega trpijo, kot za duhovnike, ki so bili krivo ovadeni. 

Opozarja, da se vsega ne da rešiti čez noč, in da mora biti vsak škof pri svojem odločanju svoboden: "Ker je samo človek, ne more delati čudežev. Tako nadškof Zore kot vsi škofje, sem prepričan, da delamo po svoji najboljših močeh in z najboljšim namenom. Če bo moral odstopiti nadškof Stanislav Zore, bom odstopil tudi jaz. Molim za njega in vso slovensko Cerkev v upanju, da vse te zadeve dobijo takšen epilog, ki bo govoril o Božji pravičnosti in usmiljenju."

cerkev iniciativa škofija