vestnik

Sveče ostale na pokopališčih  

Janko Votek, 8. 8. 2018
Andrej Petelinšek
Cerop in Saubermacher Komunala imata dogovor o skladiščenju odpadnih sveč.
Aktualno

Družba Saubermacher Komunala je občinam, v katerih opravlja javno službo odvoza odpadkov, poslala obvestilo, da do nadaljnjega ne bodo odvažali odpadnih nagrobnih sveč s pokopališč. V centru za ravnanje z odpadki Puconci (Cerop) so jim namreč zavrnili zadnji dovoz odpadnih nagrobnih sveč.

fbff05efd1105c68bc9e44399234c52f
Andrej Petelinšek
Če je skladiščna površina zasedena, Cerop ni dolžan prevzemati dodatnih odpadnih sveč


Obljubili pa so, da bodo po sklenitvi dogovora s Ceropom nadaljevali z odvozom odpadnih sveč. Za enega pomurskega župana, ki ne želi biti imenovan, so nastale razmere nesprejemljive, saj pravi, da občani in občine redno poravnavajo svoje obveznosti za odvoz odpadnih nagrobnih sveč. Del stroška odvoza odpadnih sveč se zaračunava pri stroških odvoza mešanih odpadkov.
V uradnem pojasnilu Ceropa se je izkazalo, da je valitev krivde na Cerop neupravičena. Zapisali so, da je v skladu z Uredbo o ravnanju z odpadnimi nagrobnimi svečami izvajalec občinske gospodarske javne službe zbiranja in prevoza komunalnih odpadkov (v občinah kjer je to Saubermacher Komunala) dolžan zagotoviti določene zmogljivosti za predhodno skladiščenje zbranih odpadnih nagrobnih sveč, ki jih nato odda zbiralcu, torej osebi, ki v skladu s prej omenjeno uredbo opravlja dejavnost zbiranja odpadnih nagrobnih sveč in je vpisana v evidenco zbiralcev odpadkov pri Ministrstvu za okolje in prosstor.


Ceropnima ne statusa izvajalca občinske gospodarske javne službe zbiranja in prevoza komunalnih odpadkov, niti statusa zbiralca odpadnih nagrobnih sveč, imajo pa s podjetjem Saubermacher Komunala podpisan medsebojni dogovor, na podlagi katerega so v okviru regijskega centra zagotovili ustrezen prostor za začasno predhodno skladiščenje odpadnih nagrobnih sveč, Saubermacher Komunala Murska Sobota pa se je obvezal, da bo poskrbel, da bo zbiralec odpadnih nagrobnih sveč skladiščene odpadne sveče redno prevzemal, da ne bo prihajalo do kopičenja le-teh in s tem do morebitnih negativnih vplivov na okolje.


Direktor Saubermacher Komunale Drago Dervarič pravi, da navedba Ceropa sicer drži, vendar se mu zdi nenavadno, da so zavrnili skladiščenje sveč, saj so imeli že za četrtino več skladiščenih odpadnih sveč, kot jih imajo trenutno.

V primeru, da je razpoložljiva skladiščna površina zapolnjena, Cerop ni dolžan sprejeti odpadnih nagrobnih sveč na skladiščenje, dokler izvajalec javne službe ne poskrbi za prevzem teh s strani zbiralca odpadnih nagrobnih sveč. Drago Dervarič, direktor Saubermacher Komunale, pravi, da navedba Ceropa sicer drži, vendar se mu zdi nenavadno, da so zavrnili skladiščenje sveč, saj so imeli že za četrtino več skladiščenih odpadnih sveč, kot jih imajo trenutno.
Andrej Petelinšek
Za enega pomurskega župana, ki ne želi biti imenovan, so nastale razmere nesprejemljive, saj pravi, da občani in občine redno poravnavajo svoje obveznosti za odvoz odpadnih nagrobnih sveč.
sveče ostajajo na pokopališčih
Kaj zdaj berejo drugi