vestnik

(Svečnica) Po ljudskem pregovoru lahko danes sklepamo, kakšno vreme nas čaka za veliko noč

Vestnik, STA, 2. 2. 2021
Adriana Gašpar
S svečnico je povezanih tudi več ljudskih pregovorov, ki se nanašajo na vreme.
Aktualno

Kristjani danes zaznamujejo svečnico. S praznikom, ki nastopi 40 dni po božiču, se po cerkvenem koledarju končuje božični čas. Na svečnico, imenovano tudi praznik luči, po cerkvah po stari navadi blagoslavljajo sveče - tako tiste, ki jih uporabljajo v cerkvi, kot tiste, ki jih verniki potrebujejo za svoje potrebe.

Na svečnico se v Cerkvi spominjajo svetopisemskega dogodka, ko sta Marija in Jožef nesla otroka Jezusa v judovski tempelj. Vsaka mati je morala tedaj namreč 40. dan po porodu sina odnesti v tempelj, tam darovati in se tako očistiti. Hkrati v Cerkvi praznujejo dan Bogu posvečenega življenja, ki so ga prvič obeležili leta 1997 v času papeža Janeza Pavla II. Na ta dan obnovijo redovniške zaobljube. Redovniki, ki se odločijo za posvečeno življenje, se zaobljubijo k določenemu načinu življenja, odpovejo se življenju v družini oziroma poročenosti, zaobljubijo se uboštvu in pokorščini predstojnikom.

sveca
Arhiv
Na svečnico se po cerkvah po stari navadi blagoslavljajo sveče.

Do svečnice je treba po ljudskem izročilu pospraviti jaslice, pomeni pa tudi čas, ko se nehajo peti božične pesmi. Ponekod na slovenskem narodnostnem območju, denimo na Gorenjskem in v Podjuni, so še po drugi svetovni voljni po hišah hodili svečniški koledniki. Z njimi so se končali božično-novoletni obhodi kolednikov, ki so od hiše do hiše voščili srečo, v zameno pa so dobili darove. 

S svečnico je povezanih tudi več ljudskih pregovorov, ki se nanašajo na vreme. Če je svečnica zelena, velika noč bo zasnežena, se glasi eden od njih. Prav tako je znan pregovor, po katerem se takrat, ko na svečnico sneži, že vigred (pomlad) oglasi. Za letošnjo svečnico vremenoslovci sicer napovedujejo pretežno oblačno vreme.

krščanstvo praznik