vestnik

Erjavec: Izstopamo zaradi politike, ki jo izvaja Janša

STA, 17. 12. 2020
Bobo
Karl Erjavec
Aktualno

Svet stranke DeSUS je izglasoval predlog za izstop iz vladne koalicije in podprl strankinega predsednika Karla Erjavca pri kandidaturi za mandatarja. Odločitev glede usode aktualnih ministrov prepuščajo premierju Janezu Janši. Erjavec sicer pričakuje, da bo odločitvam organov stranke sledila tudi poslanska skupina.

Kot je pojasnil Erjavec, sta se odločanja udeležila poslanca Franc Jurša in Jurij Lep, ki sta tudi podprla odločitev o izstopu iz koalicije in njega za mandatarskega kandidata. Erjavec je napovedal, da se bo s poslansko skupino sešel v petek, pričakuje pa, da bo ta ostala enotna in bo sledila vodstvu in organom stranke.

Izjema je poslanec Robert Polnar, glede katerega je izvršni odbor danes podprl pobudo, da se ga izključi iz stranke. To pristojnost in nalogo pa ima občinska organizacija Šentjur pri Celju, je pojasnil Erjavec, ki tako pričakuje, da Polnar že v petek ali v začetku prihodnjega tedna ne bo več član stranke, s tem pa pričakuje, da ne bo več član poslanske skupine.

Ministra iz vrst DeSUS po današnji odločitvi sveta stranke ne bosta odstopila, ampak se bo predsednik vlade Janez Janša odločil, kdaj ju bo razrešil, je navedel Erjavec. Kot je pojasnil, so se tako odločili zaradi kritičnih razmer, v katerih smo. Dodal je, da ne izstopajo iz koalicije zaradi epidemije ali zaradi dela ministrov, ampak zaradi politike, ki jo izvaja Janša.

Karl Erjavec
STA
Erjavec sicer pričakuje, da bo odločitvam organov stranke sledila tudi poslanska skupina.

Za izstop iz koalicije je od 42 glasovalo 37 članov, proti ni bil nihče, podporo Erjavcu za mandatarskega kandidata pa je izreklo 40 članov.

Dovolj je bilo igric

Dogajanje je komentiral tudi minister Počivalšek, ki je v izjavi za javnost zapisal, da je  Stranka modernega centra v vlado vstopila zaradi izvajanja svojega programa in s tem vidikom sodelovanja so zelo zadovoljni.

zdravko počivalšek
STA
Dogajanje je komentiral tudi minister Počivalšek.

"Res je, da nas nervirajo nekatere poteze glavne stranke koalicije, a kljub temu pri našem stališču prevlada dejstvo, da ni čas za rušenje, ampak za sodelovanje. Smo sredi zdravstvene in ekonomske krize, ki se je razvila v psihološko krizo. To sedaj od nas zahteva skupen razmislek o spremembi same strategije zajezitve epidemije. Sedaj je čas za operativno in vsebinsko politiko, ne pa za rušenje in ideološki boj," je še dejal in poudaril, da podpira nadaljevanje izvajanja koalicijske pogodbe in obvladovanja krize. "To bom zagovarjal na organih stranke in v pogovoru s poslansko skupino. Dovolj je bilo igric, še bolj organizirano moramo zagristi v delo, da rešimo zdravstveno situacijo in začnemo z gospodarskim okrevanjem."

stranke desus vlada koalicija