vestnik

Stranke DeSUS, NSi in SMC potrdile vstop v Janševo vlado

T. L./STA, 25. 2. 2020
Facebook Janša
Janez Janša
Aktualno

Organi strank SMC, DeSUS in NSi so podprli vstop v novo vlado pod vodstvom Janeza Janše.

Svet NSi je podprl vstop stranke v vlado Janeza Janše. NSi pripadajo tri ministrstva, in sicer za obrambo, infrastrukturo in socialo. Po finančni teži so ministrstva, ki pripadejo NSi, na drugem, tretjem in četrtem mestu, je pojasnil predsednik NSi Matej Tonin. Po njegovih besedah tako prevzemajo zelo zahtevne resorje, saj da se v stranki ne bojijo izzivov. "Prevzeli smo resorje, ki se jih je marsikdo izogibal, ker so težki, ampak mi v NSi v tem vidimo izziv," je poudaril. To so tudi področja, ki lahko okrepijo strankino dosedanje vsebinsko delo. Tonin bo prevzel ministrstvo za obrambo, drugi kadri pa po njegovih besedah še niso dorečeni. 

Tudi SMC je podprl odločitev za vstop v novo koalicijo, je stranka sporočila preko Twitterja. Pričakovano je proti vstopu v vlado glasoval poslanec Jani Möderndorfer. Ob prihodu na sejo sveta je sicer dejal, da računa na razum poslancev oziroma SMC, da ne vstopi v tako koalicijo. Glede svojega položaja v stranki še ni želel govoriti. Ob odhodu s seje pa je bil v izjavi ponovno oster do Janše.

Prav tako je vstop v Janševo vlado danes potrdil svet stranke DeSUS. Kot je v izjavi za medije dejala Pivčeva, je bilo članstvo z doseženim v pogovorih zadovoljno, "zato smo tudi dobili večinsko potrditev in mandat, da lahko pristopimo k podpisu koalicijske pogodbe".Prav tako so v DeSUS zadovoljni s predvidenim kadrovskim razrezom v vladi. Še naprej bi predvidoma vodili ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, v vodenje dobili še ministrstvo za zdravje ter tudi vladni urad za demografijo.

politika koalicija vlada nsi