vestnik

Svet pomurske razvojne regije: konsenz o plačevanju obrambe pred točo  

Janko Votek, 16. 10. 2018
Nataša Juhnov
Svet pomurske razvojne regije bo po 18. novembru, verjetno doživel nekaj sprememb.
Aktualno

Svet pomurske razvojne regije se je sestal v Vrtu spominov in tovarištva v Petanjcih. Na seji se je seznanil s pripravami Lendave na Evropsko prestolnico kulture 2025 in imenoval predsedujočega sveta regije v projektni svet.Tokrat je to Iztok Fartek, ki je trenutno predsedujoči svetu regije.

Seznanili so se s potekom aktivnosti praznovanja 100-letnice priključitve Prekmurja matični državi. V imenu iniciativnega odbora je aktivnosti predstavil soboški župan Aleksander Jevšek in izpostavil, da praznik ni samo praznik Prekmurcev, ampak bi to morala biti priložnost, da končno postane praznik vseh Slovencev. Izpostaviti velja, da se ob priključevanju Prekmurja nekoliko zanemarja Razkrižje, ki je bilo prav tako pod ogrsko jurisdikcijo in je na to opozoril razkrižki župan Stanko Ivanušič. Marjan Šiftar je povedal, da odbor išče neke vrste konsenz z madžarsko manjšino in tudi s predstavniki madžarskih oblasti. Vse to v iskanju neke vrste kulturnega konsenza in sodelovanja na tem križanju mej. Izpostaviti velja pomislek Antona Balažka. Ta je opozoril na potrebno previdnost, saj je nacionalizem znotraj Evrope v zagonu. Tudi v tem delu se ga močno čuti. Razlika je le v tem, da ne ubira agresivnih, ampak mehke poti, za uresničevanje svojih ciljev. Zdelo se je, kot da je to opozorilo šlo mimo.


7e9e78394506fd34b20a04b00ad6c8a9
Matic Klansek Velej/Sportida
Etapa dirke po Sloveniji naslednje leto ostaja v Prekmurju


Drugi del seje je bil posvečen t.i. razvojnim temam. Podana je bila informacija o poteku izvajanja dogovora za razvoj regij in priprava dokumentacije. Informacija je vsebovala zgolj administrativna navodila brez vsebinskih okvirov. Podobna je bila informacija o pripravi razvojnega programa za obdobje 2021 – 2021. Aktualna pa je ponovno obravnava varovanja pred točo. Zdi se, da so župani dosegli konsenz o plačevanju obrambe pred točo z letalom. Zgodba obrambe pred točo je aktualna že celo leto, čeprav bi regija ali svet regije že moral imeti pred sabo aktualne podatke o posledicah v regiji zaradi podnebnih sprememb, saj je Pomurje najbolj izpostavljena regija, ki je mimogrede že presegla segrevanje za 1,5 stopinje. Po drugi strani bi se pri razpravi o posledicah vremenskih ujm lahko naslonili na analize v avstrijski Štajerski, kjer so na podlagi letošnjih škod že ugotovili, da samo z obrambo pred točo regije več ni mogoče obvarovati pred vse večjimi škodami, ki jih povzroča vreme. Svet je potrdil sodelovanje na kolesarski dirki po Sloveniji tudi v naslednjem letu.

dirka po sloveniji tudi naslednje leto v pomurju