vestnik

Svet pomurske razvojne regije: Zapleti pri uporabi geotermalne vode

Janko Votek, 30. 8. 2019
Nataša Juhnov
Metod Grah, ustanovitelj Term Vivat, je predstavil problem pridobivanja oziroma podaljševanja okoljevarstvenih dovoljenj pri odvajanju odpadnih voda v vodotoke in javno kanalizacijo.
Aktualno

Župani in gospodarstveniki od vlade zahtevajo odpravo neskladij

Na pobudo Pomurske gospodarske zbornice sta se sestala svet pomurske razvojne regije in razvojni svet pomurske razvojne regije. Obravnavali so probleme, s katerimi se srečujejo podjetja pri izkoriščanju geotermalne vode. Nekateri uporabniki geotermalne vode opozarjajo, da bodo zaradi neživljenjskih inšpekcijskih odločb morali zapreti podjetja.

Problem sta predstavila Metod Grah iz Term Vivat in Roman Ferenčak iz podjetja Ocean Orchids. Metod Grah je predstavil problem pridobivanja oziroma podaljševanja okoljevarstvenih dovoljenj pri odvajanju odpadnih voda v vodotoke in javno kanalizacijo. Poudaril je, da noben uporabnik pri izpustu ne presega najvišje dovoljene temperature odpadne vode, ki jo izpušča v vodotok ali kanalizacijo. Najvišja dovoljena temperatura je še vedno 30 stopinj Celzija. Problem je pri formuli, ki jo Agencija RS za okolje (ARSO) uporablja za izračun. Zaradi nizke pretočnosti vodotokov, ki dosegajo komaj liter na sekundo ali pa so v nekaterih letnih obdobjih suhi, na letni ravni ni mogoče doseči predpisanih mejnih vrednosti emisijskega deleža toplote. Po tej formuli uporabniki presegajo mejne vrednosti emisijske toplote, zato jim grozi, da bodo zaradi inšpekcijskih odločb morali prenehati opravljati dejavnost. Metod Grah je opozoril, da tako ostrih pogojev ne zahteva niti evropska uredba. Po drugi strani pa ARSO in ministrstvo ne upoštevata prakse drugih držav, kjer se emisije oddane toplote ne izvajajo, ampak se izvajajo le meritve temperature toplotno izkoriščene termalne vode, ki ne sme presegati 30 stopinj Celzija. Tak način meritev zahtevajo tudi naši uporabniki, pri tem jih je podprlo ministrstvo za gospodarski razvoj, ki predlaga ministrstvu za okolje in prostor (MOP) spremembo uredbe.

85ba85eb3d51b62055ecc00aed9ecaaa
Arhiv Vestnika
Roman Ferenčak in Metod Grah združila moči pri zahtevah o rabi geotermalne energije.

Črpanje vode

Roman Ferenčak je predstavil problem črpanja geotermalne vode. Gre za vprašanje zadostnih oziroma nezadostnih količin geotermalne vode. Po podatkih MOP je bilo podeljenih 29 vodnih pravic oziroma koncesij za odvzem skoraj devet milijonov litrov vode. Aktivni koncesionarji pa so odvzeli 6,5 milijona litrov vode. To je za dva milijona litrov manj od izdanih dovoljenj. Roman Ferenčak je problematiziral trditve o upadanju vode v vodonosniku. Po njegovi oceni so tovrstne trditve neutemeljene. Če že drži trditev o padanju ravni vode v vodonosniku, bi ob upoštevanju domačega izkoriščanja morali upoštevati eksploatacijo v zalednih državah – Madžarski. Zaradi tega se je vprašal, kdo bo jamčil, da se bo z reinjekcijskimi vrtinami raven vode višala. Ker oprijemljivih dokazov za to ni in ker na izkustveni ravni ne kaže, da bi se vodonosnik praznil. Predlagal je, da se uporabnikom dovoli uporaba geotermalne vode kot vira energije toliko, kot je potrebujejo. Predlagal je in to je storil tudi državni svet, da se geotermalna energija uvrsti v nacionalni energetski in podnebni načrt Slovenije. Tudi ta predlog sta oba regijska organa potrdila.

fb6a69137bc303d6d59b24455c26f7d8
Nataša Juhnov
Roman Ferenčak in Metod Grah združila moči pri zahtevah o rabi geotermalne energije.

svet-pomurske-razvojne-regije metod-grah roman-ferenčak