vestnik

Svet sklada kmetijskih zemljišč in gozdov ostal brez edinega pomurskega predstavnika

Rok Šavel, 1. 2. 2023
Vanesa Jaušovec
Kmetijska ministrica Irena Šinko ni predlagala Marjana Kardinarja za nov mandat v svetu sklada kmetijskih zemljišč in gozdov.
Aktualno

Na predlog kmetijske ministrice Irene Šinko je vlada ob izteku njihovega mandata zamenjala večino članov sveta sklada kmetijskih zemljišč in gozdov (Svet SKZG). Tudi pomurski župan ni bil ponovno imenovan.

Svet SKZG, ki je organ upravljanja Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS, sestavljajo predsednik sveta in šest članov, ki so imenovani za mandatno dobo štirih let z možnostjo ponovnega imenovanja. Člane sveta imenuje vlada na predlog kmetijskega ministrstva izmed predstavnikov vlade, ministrstev, vladnih služb ali strokovnjakov s področja dejavnosti sklada. Do sedaj so bili člani sveta kot predstavniki kmetijskega ministrstva Leon Ravnikar, ki je bil tudi predsednik sveta, Polonca Drofenik, Tomaž Primožič in Zdravko Cankar.

Kot strokovnjaki s področja dejavnosti sklada, pa so bili člani še Peter Boršić, Tomaž Hrovat in dolgoletni dobrovniški župan Marjan Kardinar. Imenovani so bili leta 2019 na predlog takratne kmetijske ministrice Aleksandre Pivec. Pred iztekom mandata, to se bo zgodilo 10. februarja, pa je vlada na seji minuli teden na predlog zdajšnje kmetijske ministrice Irene Šinko, imenovala nove člane. Od starih članov sta ostala le še Drofenikova in Cankar, preostala mesta, tudi Kardinarjevo, pa bodo zasedla nova imena, in sicer Stojan Tramte, Tatjana Guštin, Alenka Rotter, Milan Repič ter Gašper Skalar.

Kmetijsko ministrstvo je sicer pred dnevi objavilo tudi nov razpis za direktorja Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS, ki je odprt do petka, 3. februarja. Direktor bo imenovan na predlog Šinkove za štiriletno obdobje, trenutno pa sklad od novembra 2021 kot vršilec dolžnosti direktorja vodi Aleš Tolar. Slednji je nasledil Ireno Majcen, ki jo je Janševa vlada razrešila zaradi domnevno nezakonitega ravnanja, postopanja, kršitve obveznosti dobrega poslovanja in premalo aktivne vloge direktorice sklada. Goloba vlada je Tolarju status vršilca dolžnosti podaljšala do konca letošnjega maja.

sklad-kmetijskih-zemljišč-in-gozdov svet-sklada marjan-kardinar irena-šinko vlada-rs kmetijsko-ministrstvo