vestnik

Je za porast okužb v občini Sveti Jurij ob Ščavnici kriva prostorska stiska v šoli in vrtcu?

Vestnik, 26. 5. 2021
M.V.
»Okužbe so se začele pojavljati, ko so se otroci ponovno vrnili v igralnice vrtca in otroci v šolske prostore,« je pojasnil župan.
Aktualno

Župan pravi, da so najbolj "črna" občina, kar se tiče okužb.

Župan Občine Sveti Jurij ob Ščavnici Anton Slana je zaradi vse pogostejših vprašanj občanov glede zaskrbljujočega porasta okužb s COVID-19 sklical tiskovno konferenco. Od začetka maja namreč v občini beležijo vse več okužb s koronavirusom oziroma so po besedah župana najbolj »črna« občina v Sloveniji glede na podatke covid sledilnika. V zadnjih 21 dneh so okužbo potrdili pri 41 občanih, kar predstavlja 1,5 odstotka prebivalcev občine.

oš-sveti-jurij-ob-ščavnici
Marina Vrbnjak
»Po podatkih OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici sta trenutno v karanteni dva razreda in en oddelek vrtca. Pred tem je bilo v karanteni že pet razredov OŠ in dva oddelka vrtca,« je še povedal Slana.

»Okužbe so se začele pojavljati, ko so se otroci ponovno vrnili v igralnice vrtca in otroci v šolske prostore,« je pojasnil. Da se okužbe pojavljajo predvsem v teh šolskih ustanovah, potrjuje tudi covid sledilnik, pa tudi podatki, ki so jih posredovali iz šole. »Po podatkih OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici sta trenutno v karanteni dva razreda in en oddelek vrtca. Pred tem je bilo v karanteni že pet razredov OŠ in dva oddelka vrtca,« je še povedal Slana in poudaril, da srž problema predstavlja dejstvo, na katerega opozarjajo že dlje časa. »Za trenutno najštevilčnejšo okuženost v Republiki Sloveniji med občinami - kar ni titula, s katero bi se hvalil, ampak ugotovitev katero ne moremo spregledati – je poglavitni razlog majhnost prostorov in dejstvo, da so prostori kjer se izvaja predšolska vzgoja sila neustrezni,« je dejal. Kar tri skupine vrtca se namreč nahajajo v prostorih osnovne šole, v vrtcu pa je ena izmed skupin nameščena v skupnem prostoru. Posledično prihaja do več prehajanj učiteljev med ustanovama, zagotoviti pa ne morejo niti ustreznih distanc, kot jih zahtevajo ukrepi vlade. Ponovno je opozoril, da je izgradnja novega vrtca in s tem razbremenitev šolskih prostorov, nujno potrebna.

Posnetek zaslona (282)
COVID sledilnik
Podatki Covid sledilnika z dne 26.5.2021.

sveti-jurij-ob-ščavnici okužbe šola