vestnik

Sveti Jurij ob Ščavnici: Občinska uprava kmalu v novih prostorih

Marina Vrbnjak, 22. 8. 2019
Marina Vrbnjak
Občinski svet občine Sveti Jurij ob Ščavnici
Aktualno

Na včerajšnji občinski seji so svetniki potrdili Odlok o občinskem podrobnem prostorskem načrtu, s čimer so omogočili gradnjo poslovne obrtne cone Grabonoš, seznanili pa so se tudi z idejno zasnovo novega vrtca. Občinska uprava se bo s pričetkom naslednjega meseca preselila v nove prostore.

Večjih nasprotovanj lokalnih predstavnikov ni bilo

Občinski svetniki so na včerajšnji seji potrdili Odlok o občinskem podrobnem prostorskem načrtu, s čimer so omogočili gradnjo poslovne obrtne cone Grabonoš.Že pred štirimi leti je Občina Sveti Jurij ob Ščavnici spremenila namensko rabo dobrih sedem hektarjev zemljišča ob avtocestnem priključku v Grabonošu iz kmetijske v stavbno. V letu 2017 je bila naročena izdelava občinskega podrobnega načrta, v okviru katerega je podjetje ZEU - Družba za načrtovanje in inženiring iz Murske Sobote pripravilo dokument. Pridobljene so bile tudi smernice nosilcev urejanja prostora, izvedena javna razgrnitev in javna obravnava, ter pridobljena mnenja nosilcev urejanja prostora. Obrtna cona se bo raztezala preko okoli desetih zemljišč, ki so trenutno v zasebni lasti, saj občina še ni začela odkupa. Ko so pojasnili v občinski upravi, še ne morejo govoriti o višini stroškov, ki jih bo občina imela z odkupom, saj še ni bila opravljena cenitev zemljišč. Pričakuje se, da bodo v coni investirali tako domači kot tuji podjetniki.

IMG_20190821_181935
Marina Vrbnjak
Predstavniki lokalne skupnosti so se seznanili z idejno zasnovo novega vrtca.

Predstavili so idejno zasnovo novega vrtca

Občinske seje se je udeležil tudi ravnatelj OŠ Sveti Jurij ob Ščavnici Marko Kraner. Opozoril je, da je vrtec Sonček, ki je bil zgrajen leta 2001, bistveno premajhen, saj zagotavlja prostor le za tri jaslične skupine. Skupina otrok v starosti 3 do 4 let je tako že več let nameščena v večnamenskem prostoru, starejši otroci pa v prostorih tamkajšnje osnovnešole. Prav tako nimajo primernih prostorov za shranjevanje rekvizitov, ki jih otroci potrebujejo oziroma uporabljajo. »Trend povečanega vpisa se povečuje, za naslednje leto pa ne moremo zagotoviti, da bomo lahko sprejeli vse otroke, ki varstvo potrebujejo,« je dodal Kraner.
Že leta 2012 se je zaradi prostorske stiske v vrtcu in na podlagi izražene potrebe vodstva šole občina obrnila na arhitekta Aleksandra Ostana (Atelje Ostan Pavlin), ki je takrat pripravil in predstavil idejni projekt za gradnjo novega nizkoenergijskega vrtca. Slednji bi se po načrtih - zaradi relativno težke lokacije oziroma majhnosti parcele- nahajal na območju trenutnega igrišča vrtca Sonček. Z dodanimi štirimi enotami bi zadovoljili izražene potrebe po štirih novih oddelkih. Vendar v naslednjih letih do realizacije ni prišlo, v tem času pa je občina odkupila stavbno zemljišče, ki se nahaja tik pod lokacijo trenutnega vrtca in bi bilo primernejše za izgradnjo novega, dodatnega vrtca, v katerem bi uredili prostore za pet novih oddelkov vrtca. Občinska uprava se je zato obrnila na podjetje Progrin iz Gornje Radgone, ki je pripravila novo idejno zasnovo, ter jo predstavila predstavnikom lokalne skupnosti.

IMG_6757
Marina Vrbnjak
Selitev pisarn in zaposlenih občinske uprave Občine Sveti Jurij ob Ščavnici v prostore KUS bo potekala prve dni v mesecu septembru.

Občinska uprava kmalu v novih prostorih

Občinska uprava se bo v začetku prihodnjega meseca preselila v prostore Kulturno upravnega središča občine Sveti Jurij ob Ščavnici,ki stoji na mestu nekdanje avstroogrske šole, nasproti cerkve iz 13. stoletja. Občani bodo o spremembi sedeža občinske uprave primerno in pravočasno obveščeni. Dosedanje prostore v objektu Ul. Bratka Krefta 14 pa naj bi predvidoma dali v najem društvom in v poslovni najem.

Več v prihodnji številki Vestnika.

Marina Vrbnjak
Idejna zasnova vrtca, ki jo je pripravilo podjetje Progrin iz Gornje Radgone.
sveti-jurij-ob-ščavnici občinska-seja kulturno-in-upravno-središče
Kaj zdaj berejo drugi